Linkuri accesibilitate

Statele Unite evaluează perspectivele retragerii trupelor din Afganistan


Ministrul american al apărării Robert Gates la Kabul
Ministrul american al apărării Robert Gates la Kabul

Robert Gates: În această vară reducerile de efective trebuie să rămînă modeste pentru că Afganistanul este încă instabil.



Ministrul american al apararii, Robert Gates viziteaza trupele americane, in turneul sau de adio, inainte de a se retrage din functie. Care sint concluziile ministrului după turneul care a început în Afganistan ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ideea principala a turneului, care a debutat in Afganistan este temerea ministrului american al apararii, Robert Gates ca o retragere prematura si precipitata din Afganistan ar putea fi contraproductiva. Calatoria a inclus o baza militara din apropiere de Kandachar, in sudul Afganistanului.

Gates se va retrage din functie, la sfirsitul lunii. Vizita sa survine intr-un moment in care presedintele Barack Obama trebuie sa decida cum sa gestioneze anuntata retragere americana, preconizata sa inceapa la inceputul lunii viitoare. Vizita este cea de-a 12 a efectuata de Robert Gates, in Afganistan, de la instalarea sa ca ministru.

Raspunzind la intrebari puse de militari la baza din Kandachar, Gates si-a exprimat temerile cu privire la o retragere prematura. El a spus ca daca ar fi cel care decide ar lasa fortele combatante pentru finalul retragerii, indicind ca acestea mai au inca un rol important de jucat in Afganistan.

Multe voci din armata sustin ca elementele de sustinere ar trebui retrase la inceput, nu fortele combatante. Locotent colonel, Clay Padgett pare sa impartaseasca opinia ministrului, atunci cind declara ca ar mai fi nevoie de inca sase luni, pentru a verifica daca transferul de autoritate catre fortele afgane functioneaza.

Intr-o alocutiune la Kabul, Robert Gates a facut apel la rabdare, in razboiul care dureaza de-acum de zece ani. El a spus ca in aceasta vara reducerile de efective trebuie sa ramina modeste pentru ca Afganistanul este inca instabil. Ministrul crede ca sfirsitul acestui an s-ar putea dovedi esential. Gates este de parere ca succesul va depinde de masura in care uciderea lui Osama Bin Laden creaza oportunitati pentru demararea de negocieri cu lideri talibani. Aceasta perspectiva s-a aflat pe agenda convorbirilor purtate de Gates cu liderul militar american in Afganistan, generalul David Patraeus.

Gates a scos in evidenta succesul operatiunii militare NATO in Afganistan de cind presedintele Obama a ordonat suplimentarea substantiala a efectivelor americane. Progresele sint evidente in special in sud, unde este centrul de putere al insurgentei talibane.
XS
SM
MD
LG