Linkuri accesibilitate

Vot influenţat?


Observatorii locali susţin că cea mai gravă încălcare în ziua alegerilor din 5 iunie a fost aşa-numita „migraţie” a alegătorilor.


Peste o mie de observatori locali au supravegheat scrutinul din 5 iunie. Cei mai mulţi - peste 600, au fost acreditaţi din partea Asociaţiei „PromoLex”. Încălcările înregistrate de observatori au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă. Diana Răileanu are detalii:


Observatorii locali fac bilanţul alegerilor locale din 5 iunie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct



Juristul Asociaţiei PromoLex, Pavel Postica, spune că datele colectate de observatori arată că fiecare al patrulea alegător ar fi fost influenţat la scrutinul de duminică să-şi dea votul pentru un anume candidat:

Pavel Postica

Pavel Postica: „Cel mai grav caz a fost sesizat în situaţia în care influenţa a venit din partea membrilor biroului electoral, adică din partea acelor persoane care în mod normal ar fi trebuit să supravegheze procesul electoral, să nu se implice în procesul electoral, să organizeze acest proces electoral în aşa fel încât să nu fie influenţe din exterior, în special abuzive.”

Observatorii PromoLex mai spun că au înregistrat şi numeroase cazuri de agitaţie electorală, sustragere a buletinelor de vot sau transportarea în grup a alegătorilor spre secţiile de votare. Au mai fost sesizate şi cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, ceea ce face pe observatori să creadă că astfel, unii alegători au tras foloase raportând pentru cine şi-au dat votul.

În opinia preşedintelui PromoLex, Ion Manole cea mai gravă încălcare ar fi aşa numita „migraţie” a alegătorilor, fenomen observat mai ales în suburbiile municipiului Chişinău:

Ion Manole

Ion Manole: „Să vă dau un simplu exemplu: dacă eu aşa avea viză de domiciliu la Chişinău nu aş pierde absolut nimic să am viză de reşedinţă la Bubuieci, spre exemplu. În această situaţie are de câştigat un concurent electoral pentru că eu am posibilitatea deja să votez doi primari – primarul general al municipiului Chişinău şi primarul de Bubuieci în cazul dat, precum şi Consiliul municipal Chişinău şi Consiliul local Bubuieci. În această situaţie, unii concurenţi electorali s-au arătat mai inventivi într-un fel şi au favorizat obţinerea vizei de reşedinţă pentru un anumit grup de persoane.”

Tradiţional, Asociaţia PromoLex a monitorizat şi felul în care au votat cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. Ca şi în alte scrutine, alegătorii din satul Corjova au fost nevoiţi să voteze în satul vecin, Cocieri, pentru a nu intra în conflict cu miliţienii transnistreni. Experţii cred că presiunile exercitate asupra sătenilor înainte de alegeri, i-au determinat pe mulţi să nu iasă la vot.

Totuşi, observatorii PromoLex spun că încălcările înregistrate la scrutinul de duminică nu au fost atât de grave încât să afecteze rezultatul final al alegerilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG