Linkuri accesibilitate

Dezbinarea distruge Alianţa


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Democraţii de la guvernare n-au priceput că Partidul Comunist poate fi învins doar prin unitate şi o strategie concertată.


Alegerile locale s-au încheiat. Mai bine zis, avem rezultatele unui prim, important, episod al acestora. Pentru fotoliul de primar al Chişinăului – un post strategic şi simbolic pentru întregul peisaj politic moldovean - lupta decisivă se va da în turul doi între primarul în funcţie, reprezentantul Partidului Liberal și, mai nou, al întregii Alianţe pentru Integrare Europeană, şi candidatul PCRM. În noaptea alegerilor, după ce s-au închis secţiile de vot, basarabenii au trăit din nou agonia şi extazul exit-poll-urilor. Cel care a fost declarat învingător încă din primul tur, potrivit acestor sondaje, Dorin Chirtoacă, a trecut alături de susţinătorii săi, la numărarea oficială a voturilor, prin emoţia febrilă a rămânerii în cursă pentru turul doi.

Alegerile au pus în scenă, o dată în plus, mediocritatea clasei politice autohtone şi lipsa cronică de solidaritate la moldoveni.

Democraţii de la guvernare n-au priceput că Partidul Comunist poate fi învins doar prin unitate şi o strategie concertată. Era evident că PCRM va mobiliza blocul masiv al rusofonilor şi al nostalgicilor sovietici din Chişinău, că are în spate sprijinul financiar şi logistic al Rusiei. Partidele din Alianță par să fi pierdut contactul cu realitatea, nu au făcut analiza stărilor de spirit din societate, a tendințelor de vot, s-au încăpățânat să meargă separat în alegeri, disputându-și același segment de electorat, împuținat și el din cauza așteptărilor înșelate. Nu am avut nici chiar în ceasul al 12-lea al campaniei vreo acţiune comună a partidelor din Alianţă în faţa pericolului restaurației comuniste. Măcar un spot electoral în care Filat și Chirtoacă să-și dea mâna, pe fundalul sloganului: „Împreună pentru un Chișinău democratic!”... Opera de subminare a primarului liberal a fost desăvârșită de puzderia de falși competitori, care și-au „ciupit” zecimile lor de procent necesare pentru ca diversiunea să-și atingă scopul.

După 5 iunie Consiliul Municipal Chişinău are o nouă majoritate, comunistă. În aceste condiţii, adjudecarea fotoliului de primar de către Dorin Chirtoacă devine esenţială pentru cauza democraţiei în Moldova. Trezite parcă după şocul acestor alegeri, în care comuniştii au demonstrat că rămân o forţă redutabilă, bine organizată, liderii din Alianţă au promis solidaritate şi o campanie comună pentru apărarea capitalei. Vom vedea dacă intențiile lor se vor materializa.

Dar este de aşteptat şi un efort de conştientizare şi mobilizare civică a alegătorilor dreptei, care ar trebui să-şi cunoască propriile interese. De partea cealaltă a baricadei, simpatizanții comuniștilor ştiu mult mai bine ce vor. Motivaţia lor e simplă: ei îşi apără privilegiile şi un anume confort existenţial, după ce au văzut, alarmaţi, că statul în care locuiesc şi faţă de care mulţi dintre ei nu se simt împovăraţi de obligaţii și sentimente, o poate lua spre Europa, spre civilizaţia occidentală, îndepărtându-i de Rusia. Din păcate, electoratul autohton, majoritar, nu-şi poate formula la fel de clar un deziderat naţional. Este năucit de griji şi derutat de controversele politicienilor din Alianţă, cei care ar trebui să le indice o direcţie. Pentru că aşa au fost obişnuiţi.

Această „poză de grup” cu politicieni şi alegători, deloc optimistă, se cere urgent retuşată. Dacă nu generoasele obiective fluturate în campanie, măcar posibilitatea reală de a pierde puterea, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate forțate de comuniști, s-ar cuveni să-i responsabilizeze pe politicienii din Alianță. Nu ne mai facem iluzii cu privire la sinceritatea declarațiilor lor, ne punem speranța în instinctul lor de supraviețuire.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG