Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Partidul lui Boiko Borisov a renunțat la colaborarea cu ultranaționaliștii


Liderul ultranaționalist Volen Siderov nu a obținut sprijinul centriștilor pentru șefia comisiei parlamentare anticoruptie.



Centriștii lui Boiko Borisov au provocat ruperea alianței neformale cu ultranaționaliștii lui Volen Siderov despre care au fost nu odată criticați de Partidul popular european. Liderul ultranaționalist nu a obținut sprijinul centriștilor pentru șefia comisiei parlamentare anticoruptie. Numai 9 din totalul de 240 de deputați au votat în favoarea candidaturii sale.

Cu o săptămînă în urmă trei deputați din partidul „Ataka” printre care șeful comisiei parlamentare anticorupție Valentin Nikolov l-au părăsit pe Siderov, după ce l-au acuzat că ar fi cerut de la fiecare deputat al său să depună garanții bancare în valoare de 150 000 de euro către companii off-shore. Siderov a fost extrem de nemulțumit și a acuzat cu jumătate de gură centriștii. Ruptura însă a intervenit după ce el nu a obținut sprijinul lor pentru șefia comisiei anticorupție.

El a declarat din tribuna Parlamentului că de comportamentul lui Borisov va depinde cum vor vota deputații săi. Siderov a mai spus că, înainte de a defecta, cei trei au primit garanții de vicepremierul și ministru de interne Țvetanov, considerat a fi mâna dreaptă a lui Borisov, că își vor păstra locurile în comisiile parlamentare.

„Borisov și Țvetanov au răspuns cu ticaloșie la sprijinul nostru dezinteresat și corect”, a spus liderul naționalist. „Cei doi veneau din 15 în 15 minute la noi când au avut nevoie de sprijinul nostru iar acum sunt de negăsit. Cum vom putea sprijini cineva care nu dorește acest sprijin. Astăzi au încheiat un pact cu foștii comuniști. Prin mituire și presiuni de tot felul și-au făcut un grup propriu de deputați independenți. Dacă nu duc o politică națională responsabilă cei din partidul GHERB se vor prăbuși precum Mișcarea națională „Simeon al doilea” care acum nu are nici-un deputat după ce în 2001 a jumătate din Parlament.”

Reacția centriștilor a fost, ca de obicei, mai ponderată. Liderul grupului lor parlamentar a explicat că Siderov nu poate prezida concomitent două comisii întrucât regulamentul parlamentului interzice acest lucru.

Între timp socialiștii și etnicii turci au început consultări în vederea introducerii unei noi moțiuni de cenzură împotrivă premierului Borisov.
XS
SM
MD
LG