Linkuri accesibilitate

Partidele Alianței cer renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chișinău


D. Chirtoacă: „din cauza unei legi strâmbe, comuniştii beneficiază de un mandat în plus, având mai puţine voturi acumulate.”



Candidatul liberal la primăria capitalei, Dorin Chirtoacă a anunţat că va cere, împreună cu partidele alianţei de guvernare, să fie numărate din nou voturile pentru Consiliul Municipal Chişinău. Rezultatele preliminare ale alegerilor din 5 aprilie arată că opoziţia comunistă va obţine în Consiliu cu un loc mai mult la redistribuirea mandatelor, chiar dacă cele trei partide aliate au adunat împreună cu aproape 10 mii de voturi mai mult decât comuniştii. În timp ce concurentul său comunist, Igor Dodon, se gândeşte încă dacă va contesta rezultatul care nu-i dă victoria la primărie din primul tur, Chirtoacă a contraatacat pe linia Consiliului Municipal. Diana Răileanu are detalii:

Spre o renumărare a voturilor pentru Consiliul Municipal Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct


Chiar dacă partidele Alianţei de guvernământ au obţinut, toate trei împreună, cu aproape 10 mii de voturi mai mult decât Partidul Comuniştilor, suma mandatelor ce le-a revenit este sub numărul obţinut în Consiliul Municipal Chişinău de comunişti.

Şi asta pentru că formula folosită de Comisia Electorală Centrală la distribuirea mandatelor în alegerile locale, spre deosebire de cele parlamentare, avantajează matematic partidele cu scorurile mari, în detrimentul celor cu rezultate mai modeste.

Totuşi, liberalul Dorin Chirtoacă a declarat astăzi că va cere Comisiei Electorale renumărarea voturilor date pentru consilierii municipali:

Dorin Chirtoacă în studioul Europei Libere

Dorin Chirtoacă: „A fost depusă cererea pentru renumărarea voturilor în ceea ce priveşte Consiliul Municipal Chişinău. Astfel încât să excludem orice suspiciuni vizavi de corectitudinea repartizării mandatelor. Partidele din Alianţă au acumulat cu 10 mii voturi mai mult aproape, decât Partidul Comuniştilor. Din păcate, din cauza unei legi strâmbe, comuniştii se fac beneficiari a unui mandat în plus, având mai puţine voturi acumulate.”

Imediat după anunţarea bilanţului preliminar al scrutinului din 5 iunie, şi candidatul din partea Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, şi-a făcut publică intenţia de a contesta rezultatul scrutinului din capitală. Europa Liberă a căutat să afle dacă mai este în vigoare nemulţumirea opoziţiei comuniste. Iată ce spune Igor Dodon:

Igor Dodon: „Încă nu avem nicio decizie în acest sens,
Igor Dodon

până la această etapă nu am contestat, aceasta înseamnă că până acum decizie de contestare nu avem.”

Europa Liberă: Continuaţi să credeţi că alegerile au fost fraudate?

Igor Dodon:
„În câteva suburbii, da.”

Europa Liberă: Contracandidatul Dvs, dl Chirtoacă spunea că va cere renumărarea voturilor în Consiliul Municipal...

Igor Dodon:
„Dl Chirtoacă are frică, în primul rând, de rezultatele care sunt în Consiliul municipal şi încearcă acum să schimbe situaţia.”

Potrivit Legii, Comisia Electorală Centrală începe procedura de renumărare a voturilor doar la cererea unei instanţe de judecată. L-am întrebat pe Iurie Ciocan, preşedintele CEC, dacă renumărarea voturilor poate decala desfăşurarea celui de-al doilea tur al scrutinului :

Președintele CEC, Iurie Ciocan

Iurie Ciocan: „Nu, renumărarea nu afectează votarea, turul II. Dacă se contestă votarea pentru Consiliul Municipal se examinează doar votarea pentru Consiliul Municipal. În Cod e menţionat că după decizia judecăţii noi avem obligaţia în şapte zile să organizăm renumărarea.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, cât ar costa o renumărare a voturilor?

Iurie Ciocan:
„Îmi vone foarte greu să zic, nu ştiu”

Europa Liberă: Când trebuie să fie anunţate rezultatele oficiale?

Iurie Ciocan:
„Noi avem cinci zile, până sâmbătă noi vom anunţa tot”
Previous Next

XS
SM
MD
LG