Linkuri accesibilitate

12.06 - Chișinău: Conferința de presă a președintelui Voronin


Președintele Vladimir Voronin în 2009
Președintele Vladimir Voronin în 2009

Vladimir Voronin: „Republica Moldova va merge acolo, unde îi va fi bine din punct de vedere economic, adică spre Rusia...”



12 iunie 2001

Ora Moldovei.

Conferința de presă a președintelui Voronin.

Dan Ionescu: Astăzi preşedintele Vladimir Voronin a susţinut o conferinţă de presă, axată pe priorităţile Republicii Moldova în domeniul politicii externe. Relatează Alexandru Eftodi.

„Republica Moldova va merge acolo, unde îi va fi bine din punct de vedere economic, adică spre Rusia, care, pe de o parte, este o bună piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti, iar pe de altă parte ne furnizează 95 la sută din resursele energetice”. Această declaraţie a fost făcută de preşedintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, la prima sa conferinţă de presă, susţinută la Chişinău după ce a devenit şef al statului. El a declarat că Republica Moldova este dispusă spre un dialog constructiv cu toate statele lumii, menţionând România şi Ucraina ca ţări vecine, iar pragmatismul va fi principala caracteristică a politicii externe promovate de guvernarea comunistă.

Vladimir Voronin: „Pentru prima dată am încheiat un acord, pe care l-am numit strategic cu Federaţia Rusă. Până la 60 de procente din exportul naţional al nostru se livrează pe piaţa rusă şi 95 de procente din resursele energetice noi le procurăm din Rusia. Eu am explicat chestia asta din considerente ca deja să nu mai răspund mai departe la întrebările: care este orientarea şi vectorul politicii externe a Moldovei. Noi am spus şi repet încă o dată, că noi trebuie să fim acolo unde interesul ţării noastre este.”

Vladimir Voronin a spus că Federaţia Rusă este dispusă să micşoreze preţul de livrare în Republica Moldova a gazelor naturale. În cazul reducerii preţului la gaze, Chişinăului îi va fi mai uşor să achite datoriile faţă de organismele financiare internaţionale, care vor constitui în anul viitor 40 la sută din veniturile bugetare, a spus şeful statului. Vladimir Voronin a afirmat că organismele financiare internaţionale au efectuat în ultimii ani „experimente pe baza economiei şi poporului din Moldova”.

Vladimir Voronin: „Nu-i numai vina noastră în aceea că acele experimente, care s-au făcut pe baza economiei şi pe baza poporului Moldovei, n-au dat rezultate. Este vina şi a celor care au implantat aceste idei în solul nepregătit al reformelor. Aşa că aici trebuie să concretizăm toate momentele acestea. Nimeni nu spune că nu trebuie de întors datoriile, asta ar fi prea necinstit. Dacă cuiva politic îi trebuie brusc să puie această sarcină, asta e o problemă. Dar dacă în mod normal şi real, atunci trebuie de reeşalonat aceste datorii.”

În alt context, şeful statului a declarat că Republica Moldova ar putea renunţa la calitatea de membru al organizaţiei regionale GUAM, dacă nu va fi inclusă în proiectele economice, pe care aceasta le va derula.

Vladimir Voronin: „Se vorbeşte că o să adereze şi Bulgaria, şi Turcia, şi România. Cred eu că poate şi să adere. Aici scopul principal e transportarea petrolului din bazinul Mării Caspice. Dar dacă nu puneţi pe teritoriul nostru măcar vreo sută, două sute de kilometri de conducte de acestea, ce o să aibă Moldova din chestia asta? Bun-bun, calea de mătăsuri, chestii din astea... dar cu ce treceţi voi pe terenul nostr? Dacă nu treceţi cu nimic, atunci ce fac eu cu GUAM-ul ista al vostru? Aşa că întrebarea asta încă o să discutăm, ce proiecte există, cui îi trebuie lucrul ista ş.a.m.d. Nu, în orice caz, pentru a da posibilitate ca să lucreze mai departe la concret, eu m-am semnat sub acest acord al GUAM-ului, dar o să vede.”

La conferinţa de presă, Vladimir Voronin a declarat că a făcut prea multe compromisuri în tentativa de a crea un climat favorabil soluţionării problemei transnistrene. După ce a devenit preşedinte, liderul comuniştilor moldoveni a încercat să reglementeze conflictul transnistrean după o metodă numită „de jos în sus”, semnând mai mult acorduri cu administraţia de la Tiraspol în scopul integrării economice şi sociale a celor două maluri ale Nistrului.

Între altele, Chişinăul s-a angajat să recunoască valabilitatea actelor emise de autorităţile separatiste. Ulterior liderul de la Tiraspol Igor Smirnov a emis un decret de introducere a paşapoartelor transnistrene pentru locuitorii regiunii. Iată ce a spus Vladimir Voronin despre acest fapt.

Vladimir Voronin: „Eu nu-i înţeleg moral, psihologic, eu nu îi înţeleg pe dânşii din punct de vedere psihic: ce înseamnă asta al doilea paşaport? Nu bun, iaca el o să le dea lor paşaport la toţi oamenii din Transnistria şi ei unde ies cu paşaportul cela? Cine-i primeşte pe ei în Ucraina? Nimeni. Cine-i primeşte pe ei în Moldova? Nimeni. Cine-i primeşte, unde să se ducă ei cu paşaportul ista? Ce înseamnă asta? Asta e o idee fixă: că noi, ca să fim stat, trebuie să avem paşaport, trebuie să avem minister de externe, trebuie să avem nu ştiu-ce-nu-ştiu-ce-nu-ştiu-ce. Iată ei instituţiile astea statale le construiesc, trebuiesc ele, nu trebuiues, pe dânşii asta „ne colîşit”. Ei construiesc-construiesc-construiesc-construiesc şi construiesc. Dar cui îi trebuie chestia asta? Nu, ce-i dă lui paşaportul cela? Problema vine în paşaportul ista al doilea, care el peste trei zile primeşte mişeleşte decret să-l introducă. Nu ce înseamnă asta? Nu bun, şi ce ai să faci tu cu dânsul, eu vreau să-l întreb. Unde ai să te duci tu cu paşaportul ista?”

Vladimir Voronin va avea posibilitatea să-i adreseze această întrebare lui Igor Smirnov la 20 iunie, când urmează să aibă loc o următoare întrevedere a celor doi. Chişinăul va reveni la vechea opţiune şi va insista în primul rând asupra adoptării unui statut politic al regiunii transnistrene.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Ca să rămânem la tema priorităţilor de politică externă ale Republicii Moldova, să notăm că astăzi preşedintele Voronin i-a trimis o telegramă de felicitare omologului său rus, Vladimir Putin, cu ocazia sărbătorii naţionale a Federaţiei Ruse. În mesaj se exprimă speranţa că „cooperarea reciproc-avantajoasă dintre Moldova şi Federaţia Rusă se va dezvolta în continuare în mod consecvent şi dinamic, şi se va adânci pe baza relaţiilor de prietenie şi înţelegere reciprocă dintre popoarele noastre, relaţii care s-au format de-a lungul istoriei.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG