Linkuri accesibilitate

14.06 - București: Reacții românești la încheierea reuniunii Nato de la Bruxelles.


Președintele George W. Bush la summitul Nato de la Praga în 2002
Președintele George W. Bush la summitul Nato de la Praga în 2002

România ar putea juca un rol important în regiune odată intrată în Nato.




14 iunie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

Reacții românești la încheierea reuniunii Nato de la Bruxelles.

La Bruxelles s-a încheiat reuniunea la nivel înalt NATO, summit la care secretarul general al alianţei, Lordul George Robertson a declarat că la Praga, în 2002, va avea loc o nouă extindere. Robertson a precizat că nu s-a luat nici o decizie cu privire la ce ţară candidată va fi invitată să adere.

Preşedintele american George W. Bush a făcut însă precizarea că toate ţările aspirante au încă de lucru. „Am căzut de acord, a continuat Bush, ca toate democraţiile europene care vor să ni se alăture şi care îndeplinesc standardele noastre vor avea posibilitatea să facă acest lucuru...”

La Bucureşti, aceste declaraţii sunt privite cu speranţă.
Guvernul României a salutat cu multă „satisfacţie” anunţul că extinderea va continua. Şi a asigurat că va fi pregătit pentru aderare în 2002, la timp pentru summitul NATO de la Praga.

Vicepreşedintele PNL, Victor Babiuc, fost ministru al apărării, a declarat că semnalul cel mai puternic este că trebuie accelerate reformele pentru că România nu mai pare să figureze printre candidaţii preferaţi. Babiuc a avertizat de asemeni că nu sunt bune oscilaţiile din ultimul timp, între Moscova şi NATO.

Avertisment reluat de Zoe Petre, principalul consilier al fostului preşedinte Emil Constantinescu. „Iliescu a spus cel puţin de două ori că probabil nu vom intra, la Praga or un defetism afişat de la bun început este cea mai proastă reţetă”.

Mulţi experţi cred că se va ţine cont de faptul că flancul sudic al NATO este descoperit, că această zonă nu este încă stabilă, că România ar putea juca un rol important în regiune şi că forţele armate autohtone ar fi mai bine pregătite decât armatele celorlalte ţări candidate.

Atât fostul ministru al apărării Babiuc cât şi fosta consilieră prezidenţială Zoe Petre sunt de părere că şi alţi factori vor juca un rol important în luarea unei decizii, factori care ţin de funcţionarea economiei de piaţa sau a statului de drept.
XS
SM
MD
LG