Linkuri accesibilitate

România: Aici sînt banii Dumneavoastră!


Dacă ai vrea să înfingi inscripția „aici sunt banii dvs.”, undeva, la capătul tunelului pe unde dispar banii, dai de o firmă agreată de un partid, de un politician sau mai mulți politicieni.



După douăzeci de ani de la căderea comunismului, România are o reţea naţională de autostrăzi în lungime de numai 332 km. Ungaria are 858 de km., la o suprafața de două ori și jumătate mai mica decât a României. De fapt, lungimea rețelei de autostrăzi construite în ultimile două decenii însumează doar 200 de km, segmentul București - Pitești (128 km) fiind moștenire de la defunctul regim.

Nimeni n-a contabilizat câți bani s-au cheltuit pentru autostrăzi, dar s-au cheltuit mulți. În principiu, Curtea de Conturi veghează și dă seamă, inclusiv contribuabilului, asupra cheltuirii banului public. Dar pe pagina de internet a Curții nu figurează informații că acest sector important de cheltuieli din bani publice i-a stat vreodată în atenție. Poate i-a stat, dar rezultatele, catastrofice, vor fi fost considerate secret de stat.

Altfel am fi aflat de ce kilometrul de autostradă construit în România e mai scump ca în Germania, de ce reabilitarea tronsonului București - Pitești a avut costuri asemănătoare unei autostrazi noi și cine e vinovat pentru starea execrabilă de după reabilitare.

În sectorul autostrăzi, șosele și drumuri naționale s-au făcut averi frumoase. Banii au dispărut în buzunarele băieților deștepți, aproape la fel de deștepți ca cei din energie, care sunt cei mai deștepți și cei mai bogați. Însă dacă ai vrea să înfingi inscripția „aici sunt banii dvs.”, undeva, la capătul tunelului pe unde dispar banii dai de o firmă agreată de un partid, de un politician sau mai mulți politicieni, într-o veselă hîrjoneală transpartinică pe bani publici. Oriunde ai săpa în solul mănos și bănos al țării, când e vorba de corupție, dai de comorile lui Ali Baba, uneori și de Ali Baba însuși și de tovarășii lui.

Este exact ce i s-a întâmplat unei Comisii Europene care a cercetat cum au fost folosiți banii dați României în cadrul unui program pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane. Conducerile a patru judeţe (Teleorman, Buzău, Ilfov și Tulcea) sunt acuzate că au trucat licitaţiile prin care s-au atribuit lucrări de sute de milioane de euro. Și cum viața le potrivește pe toate, corupția fiind fără culoare politică, două județe sunt conduse de oameni din PSD și două de oameni din PDL.

Cele mai deochiate matrapzlâcuri s-ar fi petrecut în Teleorman, unde baronul PSD Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean, a favorizat firma Tel Drum. Omul a dezmințit orice implicare. S-a aflat însă că a fost un apropiat al firmei încă de la privatizare, la care a pus și umărul, și că de atunci firma a câștigat pe banda rulanta contracte de reabilitări și modernizări de drumuri din județ, făcând profituri de milioane de euro, chiar și la vreme criză.

Bombonica de pe colivă, aceași firmă s-a ocupat și de renovarea unui hotel, privatizat cu cântec și deținut de Bombonica Dragnea, chiar soția celui mai potent baron local. Pe deasupra și generos mecena al PSD, ceea ce i-a înlesnit cariera și ascensiunea în partid, dar și accesul la surse și resurse financiare, inclusiv fonduri europene.
Pentru licitațiile cu dedicație, Dragnea va fi cercetat de organele abilitate. În apărare, poate invoca un articol din Constituiție, unic în Europa, conform căruia averea dobândită se prezumă licită, ceea ce s-ar traduce prin „hoțul nedovedit e negustor cinstit”, și rămâne și banii, sau poate angaja un avocat specializat în tergiversarea proceselor până prescrierea faptei.

Însă banii rău folosiți vor fi înapoiați Uniunii Europene, iar România este în pericol să piardă finanțări de 700 milioane de euro. Pierdere grea pentru țară acest baron de Teleorman! Dar și o piatră de moară de gâtul PSD-ului. Care va trebui să aleagă Cum a făcut-o cu europarlamentarul Adrian Severin, lăsat din brațe pentru suspiciuni de corupție, și cu fostul ministru Hildegard Puwak, dispărută din viața politică pentru deturnare la bani europeni pentru uzul familiei. Deși sumele la care s-au dedulcit cei doi erau derizorii față de milioanle manipulate de Liviu Dagnea.

La pagubă mare, pagube colaterale pe măsură!
Previous Next

XS
SM
MD
LG