Linkuri accesibilitate

Grecia, la răscruce


Mulţi greci se plâng că strâng cureaua doar oamenii de rând, nu şi politicienii sau oamenii de afaceri.


De la Atena se relatează că premierul Giorgios Papandreu ar fi gata să-şi dea demisia în schimbul intrării opoziţiei într-un guvern de unitate naţională capabil să treacă prin parlament un nou program de austeritate.


Grecia, la răscruce
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct



Principalul partid de opoziţie conservator a sugerat că ar putea intra într-o mare coaliţie, dar nu cu Papandreu ca premier. Sub presiunea FMI şi UE, guvernul elen este chemat să adopte luna aceasta un nou program de austeritate pentru perioada 2012-2015 în valoare de 28 de miliarde de euro, dacă doreşte să primească noi tranşe din împrumutul de salvare de 110 miliarde de euro şi eventual un credit suplimentar.

Între timp la Atena, în faţa parlamentului, a avut loc o nouă demonstraţie împotriva programului de austeritate. Grupuri de tineri au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în cordonul de poliţişti.

În piaţa Sintagma, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor cei mai radicali, pentru a-i îndepărta de baricade. Iar AP relatează că mulţi demonstranţi paşnici din mulţimea de 20.000 de persoane s-au încăierat până la urmă cu tinerii violenţi, încercând să-i scoată din piaţă.

Demonstraţia din centrul Atenei a avut loc pe fondul unei greve generale de 24 de ore organizată de sindicate în semn de protest faţă de planurile guvernului de-a reduce şi mai mult cheltuielile bugetare.

După mai bine de un an de asemenea reduceri, mulţi greci se plâng că strâng cureaua doar oamenii de rând, în vreme ce politicienii şi oamenii de afaceri o duc la fel de bine ca înainte de criză.

O participantă la mitingul de la Atena, Maritina Efidaki, a spus corespondentului Reuter că are 25 de ani şi nu ştie ce o aşteaptă – aşa că a ieşit să protesteze, cerând ca şi alte mii de demonstranţi demisia guvernului.

Reuter notează că mulţi dintre protestatarii de la Atena erau, ca şi Maritina, oameni tineri. Grecia avea înainte de izbucnirea crizei una din ratele cele mai ridicate ale şomajului tinerilor din întreaga UE, iar măsurile de austeritate adoptate între timp nu le-a schimbat în bine situaţia.

Socialiştii premierului Giorgios Papandreu au promis că nu vor introduce impozite noi, dar au acceptat un plan de privatizare pe patru ani, întâmpinat cu revolte de angajaţii de stat care se tem că după vânzarea companiilor publice vor rămâne fără slujbe.

Câţiva deputaţi din partidul de guvernământ au criticat pe faţă planul, iar unul dintre ei a părăsit fracţiunea socialiştilor marţi, lăsându-l pe premier cu o majoritate de numai cinci voturi în legislativul cu 300 de membri.

Premierul Giorgios Papandreu, care a discutat astăzi situaţia din ţară cu preşedintele Karolos Papulias, a spus că Grecia se află într-un moment de răscruce şi că nu va reuşi să iasă din criză în absenţa consensului naţional.

Economiştii spun că situaţia Greciei este atât de gravă, încât împrumutul luat anul trecut nu va fi de ajuns pentru a calma pieţele. Luni agenţia de rating Standard & Poor i-a redus din nou ratingul, aruncând Grecia la coada clasamentului ţărilor lumii în ce priveşte capacitatea de plată a datoriilor, în compania Pakistanului, Ecuadorului şi Jamaicăi.

Miniştrii de finanţe din zona euro au discutat marţi la Bruxelles timp de aproape şapte ore noi măsuri de salvare pentru Grecia, dar nu au reuşit să se pună de acord.

Economiştii spun însă că un eventual nou împrumut pentru Grecia va fi diferit de primul. Multe ţări din zona euro, în frunte cu Germania şi Olanda, vor ca de data aceasta sectorul privat, adică băncile şi fondurile de investiţii, să preia o parte din povara ajutorului pentru greci.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG