Linkuri accesibilitate

Campanie anti-rasistă la Moscova


Russia -- Participants of Russian nationalist march on May Day, wearing face masks, 01May2009
Russia -- Participants of Russian nationalist march on May Day, wearing face masks, 01May2009

37 de oameni au fost ucişi şi 380 au fost răniţi de ultranaţionaliştii ruşi anul trecut şi 11 au fost ucişi anul acesta.


Capitala Rusiei a lansat un nou program împotriva xenofobiei, la două luni după interzicerea mişcării de extremă dreapta care s-a aflat în spatele violenţelor ultranaţionaliste din decembrie la Moscova. Corespondentul Europei Libere Tom Balmforth a încercat să afle dacă Moscova este mai hotărâtă să combată rasismul sub primarul Serghei Sobyanin, decât sub predecesorul acestuia Yuri Lujkov. Alexandru Eftode sintetizează relatarea:


Campanie anti-rasistă la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct



Guvernul oraşului Moscova a lansat o campanie bine finanţată cu sloganul „Nu sprijiniţi rasismul”. Aprobată săptămâna trecută de primarul Serghei Sobyanin şi cu un buget de peste 100 de milioane de ruble, aproape 4 milioane de dolari, campania va include afişe şi reclame sociale, o serie de dezbateri, un site pe internet şi şase filme documentare despre diferenţele culturale.

Dmitry Orlov, directorul Agenţiei pentru Comunicare Economică şi Politică spune că răbufnirile de violenţă ultranaţionalistă care au avut loc în decembrie sub zidurile Kremlinului au convins autorităţile că trebuie să acţioneze:

Orlov crede că evenimentele din piaţa Manejnaia au fost un duş rece pentru autorităţile care au înţeles nevoia de a mări gradul de toleranţă şi reduce tensiunile inter-etnice. Sinceritatea lor, spune Orlov, este probată de bugetul mare alocat campaniei împotriva rasismului.

În aprilie, tribunalul orăşenesc de la Moscova a interzis „Mişcarea Împotriva Imigraţiei Ilegale” aflată în spatele violenţelor de anul trecut. Ciocnirile de stradă provocate de extremişti şi microbişti de fotbal s-au soldat atunci cu zeci de răniţi şi uciderea unui muncitor de origine kirghiză.

Teama de un nou val de violenţe s-a răspândit iarăşi săptămâna trecută după asasinarea unui fost colonel rus, Yury Budanov. Acesta devenise un erou al ultranaţionaliştilor ruşi după ce fusese condamnat în 2003 pentru uciderea unei fete în Cecenia şi eliberat în 2008. Duminica trecută, de ziua naţională a Rusiei, poliţia a arestat mai mult de zece ultranaţionalişti care încercau să-l comemoreze Budanov în piaţa Manejnaia.

Mukhammad Amin Madzhumder, preşedintele Federaţiei Migranţilor din Rusia a salutat programul anti-rasist al primăriei Moscovei, dar a avertizat că schimbarea situaţiei nu va fi uşoară:

Madzhumder spune că nivelul xenofobiei în capitala Rusiei este foarte înalt. „Toată lumea cunoaşte amploarea atacurilor, asasinatelor şi umilinţelor la care sunt supuşi imigranţii. Tinerii ruşi sunt folosiţi de organizaţiile naţionaliste, iar cei care le conduc nu-şi asumă nici o responsabilitate. Autorităţile Moscovei nu fac nimic, iar xenofobia şi violenţele extremiste se află în creştere”, spune Madzhumder.

Organizaţia Sova care monitorizează crimele rasiste în Rusia spune că 37 de oameni au fost ucişi şi 380 au fost răniţi de ultranaţionaliştii ruşi anul trecut şi 11 au fost ucişi anul acesta. Directorul organizaţiei, Aleksandr Verkhovsky spune că mai multe campanii împotriva xenofobiei au eşuat la Moscova în trecut, ceea ce nu este un semn bun pentru campania actuală.

Verkhovsky pune la îndoială eficienţa unor elemente ale campaniei noi, cum ar fi concertele şi expoziţiile de artă ale diferitor culturi. „Nu aceasta este calea pentru a ridica nivelul toleranţei. Dacă cineva nu suportă pe altcineva, nu este din cauza că acest altcineva dansează sau cântă prost, ci din cu totul alte motive”, crede Verkhovsky.

Dar campania autorităţilor presupune şi altceva. De exemplu să facă mai dificil pentru firme să angajeze migranţi la munci prost plătite şi să-i ajute pe migranţii legali să se „acomodeze la normele culturale ale Moscovei”, cum s-a exprimat un oficial citat de ziarul „Vedomosti”.

Cu două luni în urmă, poliţia de la Moscova a descoperit după cum a spus un „oraş subteran” – anume peste 100 de migranţi care locuiau şi munceau în condiţii îngrozitoare într-un adăpost antibombă, unde confecţionau ace şi lame pentru maşini de cusut.

Anul trecut, primarul Serghei Sobyanin a spus că la Moscova se află câteva milioane de imigranţi şi numai 250 de mii sunt înregistraţi oficial. Răspunsul fostei administraţii de la Moscova a primarului Yuri Lujkov era scurt: să fie prinşi şi deportaţi.

Şi anul trecut aproximativ 10 mii au fost expulzaţi de la Moscova. Dar expertul Dmitry Orlov spune că politica primarului actual este mai puţin aspră – politica biciului şi morcovului – mai multe şanse pentru imigranţi de a se integra, înainte de aplicarea măsurii extreme.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG