Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: Sume mari, valori mici


Wesley Sneijder după încheierea meciului final din Cupa Mondială în 2010
Wesley Sneijder după încheierea meciului final din Cupa Mondială în 2010

Există un singur caz de mare jucător disponibil: Wesley Sneijder, milocașul olandez al lui Inter.




A început sezonul de transferări, botezat după simpatii sau antipatii, piață de valori sau tîrg de fără noimă. Problema principală a actualului sezon e, cel puțin pînă acum, absența valorilor. Cu alte cuvinte, nu e mare lucru de transferat. Și asta din mai multe motive. Pe de o parte cine e bun stă nemișcat iar cine se mișcă nu are valoare.

Traian Ungureanu microbistul

Consecința e ciudată. Prețurile cresc. Așa bunăoară jucători în mod evident decenți dar nu mai mult sînt transferați pentru sume uriașe, mergînd pînă la zeci de milioane de euro. Cazul lui Luka Modric, milocașul croat al lui Tottenham, e chiar ridicol. Modric e un bun jucător în regim de joc lent dar și un fotbalist fără gabarit sau forță. Cu toate astea, Chelsea vrea să îl cumpere și licitația a ajuns la 25 de milioane de euro.

Cu o observație: marii cîștigători ai acestei rulete sînt agenții, adică negociatorii care intermediază contractele. Modric vrea să ajungă la Chelsea iar agentul l-a sfătuit să pluseze și așa s-a ajuns la un preț care aducea acum 3-4 ani un superstar nu un jucător de linie.

Adevărul e că piața e aproape goală. Există un singur caz de mare jucător disponibil: Wesley Sneijder, milocașul olandez al lui Inter, unul din primii 5 conducători de joc ai lumii. Inter a încheiat dezastruos sezonul, antrenorul Leonardo va părăsi, aproape sigur, echipa și va fi înlocuit, la fel de probabil, de argentinianul Martin Bielsa. Însă aproape nimeni nu mai crede în recalibrarea rapidă a echipei care cîștiga acum doi ani Liga Campionilor sub conucerea lui Mourinho.

Sneijder, axul echipei, și-a declarat intenția de a juca altundeva și toate marile cluburi europene se bat pentru a-i obține semnătura. După cîte se pare, Sneijder e atras de Anglia, pentru că vorbește limba, adimiră stilul de joc și se sime bine în mediile englezești. Chelsea și Manchester se bat pentru transferul anului și adevărul e că Manchester e echipa care are nevoie imediată de un mijlocaș de mare capacitate.

Finala pierdută în fața Barcelonei a dovedit că Manchester are o mare problemă de construcție și Sneijder e tipul de jucător care dă structură echipei în care joacă. Chelsea nu are o problemă la fel de serioasă la construcție, însă transferul lui Sneijder va fi decis, pînă la urmă, de suma pusă în joc și de prioritățile persoanle ale jucătorului.

Apropos de mediul englez, Carlos Tevez, atacantul lui Manchester City, a vorbit pe larg despre testul dur pe care îl aduce, alături de bani, în viața unui fotbalist, o carieră în Anglia. Tevez a ajuns acasă, în concediu, și s-a prezentat imediat într-un studio de televiziune unde a spus tot ce avea pe suflet. Pe scurt, Tevez a jurat că nu mai calcă în viața lui în Anglia, acel loc care plătește bine dar te ține în ploaie și izolare.

Jucătorii sud-americani au o enormă problemă de adaptare la stilul de viață englez. Tevez a vorbit cu amărăciune despre viața în Manchester, orașul cu cîteva restaurante, multe beții și zero viață socială. Tevez exagerează dar diferența culturală între viața spumoasă a latinilor și austeritatea englezilor e șocantă. Tevez nu va mai juca la Manchester City, pentru că se sufocă în Mancehster. Tevez se va simți ca acasă la Mardrid sau Barcelona unde există interes pentru un jucător la vîrful carierei. În aceași direcție privește și Cesc Fabregas, mijlocașul lui Arsenal, care cochetează de mult timp cu Barcelona, clubul care l-a format. În cazul lui Fabregas, problema nu e ploaia sau plictisul ci lipsa exasperantă de rezultate a clubului Arsenal.
XS
SM
MD
LG