Linkuri accesibilitate

Criza financiară din Grecia: băncile grecești din România un pericol pentru sistemul bancar autohton ?


Filialele băncilor din Romania ce finanțează băncile mamă din Grecia, ar putea antrena sub efectul bulgărelui de zăpada și sistemul bancar autohton.



In Romania exista sase banci grecesti, care detin o cota de 15 la suta din totalul activelor bancare de pe piata autohtona. Pe masura ce situatia economica a Greciei se degradeaza, se pune tot mai insistent intrebarea in ce masura eventualul faliment elen ar putea afecta Romania.

Un recent raport al bancii japoneze Nomura arata ca filialele bancilor grecesti din Romania ar finanta bancile mama din Grecia, iar acest lucru ar putea antrena sub efectul bulgarelui de zapada si sistemul bancar autohton.

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu a declarat, insa ca bancile romanesti cu capital grecesc sint solide si ca au o capitalizare peste media sistemului bancar din tara. Mai mult Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza cu atentie iesirile de capital si solicita rapoarte saptaminale cu privire la situatia bancilor.

Totusi analistii romani au observat ca finantarea celor sase banci grecesti din Romania a fost redusa constant in ultimul an, iar expunerea lor este de circa patru miliarde de euro. Aceasta suma, desi nu este mare, ar fi greu de acoperit de catre Romania, fiindca inseamna ceva mai mult de 10 la suta din lichiditatile Bancii Nationale.

Altfel spus, in caz de faliment, statul roman ar trebui sa fie pregatit sa salveze prin nationalizare cele sase banci grecesti din tara. Este vorba despre Alfa Bank, care are o cota de piata de peste sase la suta, Bancpost cu o cota de circa patru procente, Piraeus cu aproape trei la suta, Banca Romaneasca, doua procente, ATE Bank si Emporiki, care au impreuna unu la suta din totalul activelor bancare din Romania.

Aritmetica arata ca aceste sase banci grecesti au acordat credite de 13 miliarde de euro, in vreme ce depozitele atrase se ridica la 6 miliarde de euro. Balanta este asadar riscanta, de aceea in ciuda semnalelor linistitoare venite dinspre Banca Nationala, unii analisti autohtoni sustin ca Romania ar trebui sa-si contureze o strategie de criza, pentru cazul dramatic in care trebui sa salveze cele sase banci grecesti.

Cele mai mari investitii ale bancilor grecesti s-au canalizat spre sectorul imobiliar, aflat deocamdata in declin. Oficialii Bancii Nationale a Romaniei considera totusi ca lucrurile sint sub control si ca nu exista nici un fel de semnale ca bancile mama din Grecia ar fi nevoite sa taie finantarile catre sucursalele lor romanesti, in vreme ce o eventuala repatriere a banilor ar fi oricum ilegala.
XS
SM
MD
LG