Linkuri accesibilitate

„Declar pe propria răspundere” - teatru şi artă scenică împotriva discriminării rasiale


Alina Şerban
Alina Şerban

Un spectacol de tip one woman show în regia lui David Schwartz.


Alina Şerban este o actrita de etnie roma din Romania. Ea lupta impotriva discriminarii la care sint suspusi romii din aceasta tara. Spectacolul scris si jucat de ea se numeste „Declar pe propria raspundere”. E un spectacol de tip one woman show in regia lui David Schwartz, care a fost prezentat recent si la clubul „Green Hours” din Bucuresti. Lucian Stefanescu a fost acolo si realateaza.


Teatru şi arta împotriva discriminării rasiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct



Europa Libera: David Schwartz, esti un regizor care se ocupa cu lucruri mai neobisnuite in spatiul teatral romanesc, ai facut, daca nu ma insel, un happening intr-un tren, acum avem un spectacol de tip one woman show, care de fapt nareaza viata pura, nu e un text fictional, e un text care urmareste exact biografia autoarei si a actritei. Cum ai ajuns la acest fel de a face teatru?

David Schwartz: Am inceput in 2005, impreuna cu Tanga Project (din care mai fac parte colegii mei de facultate Bogdan Georgescu, Ioana Paun, Vera Ion si Miruna Dinu) sa incercam sa experimentam in alte zone decit ne invata scoala, decit ne invata teatrul classic. E vorba de o zona mai implicata social, si care sa presupuna doua lucruri. Pe de-o parte, colaborarea intre toti membrii echipei, o colaborare permanenta intre mai multi artisti si nu ideea regizorului demiurg si suveran - deci a fost o dinamitare a acestei idei, si pe cealalta parte o implicare activa si puternica in societate, si in ceea ce inseamna sistemul social in care traim si mediul politic in care activam toti.

Alina Şerban în spectacolul „Declar pe proprie raspundere”
Si de aici a pornit o campanie de cucerire, de captare a altor tipuri de public de teatru inafara publicului de teatru clasic. In acest tip de demers se inscria si proiectul „Transformers” de care ati vorbit, si se inscrie si spectacolul „Declar pe proprie raspundere”. Acesta din urma este un spectacol care porneste de la un prim text al Alinei Serban.

Alina Serban, actrita de etnie roma, a dezvoltat un scenariu bazat pe propria viata, in doua variante, pina cind s-a intilnit cu mine si cu Alice Monica Marinescu, dramaturgul acestu spectacol. Impreuna cu Monica am taiat si am editat fragmentele de povesti pe care Alina le scrisese deja, si am adaugat partea jurnalului autentic scris de Alina Serban in copilarie si adolescenta.

Alina Şerban în spectacolul „Declar pe proprie raspundere”
Alina Serban: Sint cineva cu o poveste de viata (o poveste nu neaparat exceptionala, pentru ca ea i se putea intimpla oricui, cred), dar cineva cu sansa de a spune aceasta poveste si altora.

Europa Libera: Si ce urmeaza de acum incolo?

Alina Serban: Sa spunem povestea asta cit mai multor oameni, si sa mutam muntii, daca se poate, cu ea…

Europa Libera: In ce sens?

Scenă din spectacolul „Declar pe proprie raspundere”
Alina Serban: Sa schimbam mentalitati, sa-i facem pe oameni sa se gindeasca inainte sa mai spuna „hai sa nu se tiganim”, si sa nu mai puna etichete. Sper ca asta sa fie doar un inceput al scrierilor de acest gen in ce priveste etnia roma, si sa ne remarcam, sa avem o voce mai puternica.

Catalin Rulea: Am cintat la obiecte din universul copilariei: un pian de jucarie, un xilofon de jucarie, pahare de crystal, tot felul de jucarii vechi. Ideea a fost sa reproducem copilaria oricaruia dintre noi. Eu m-am identificat cu copilaria ei si asta a fost implicarea mea in aceasta piesa de teatru.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG