18 iunie 2001
Ora Moldovei.
Tratatul politic de bază între R. Moldova și Rusia definitivat la nivel de experți.
Dan Ionescu: De la relaţiile cu Washingtonul să trecem la acelea cu Moscova, descrise în mod oficial drept „parteneriat strategic”, aceasta în ciuda faptului că între cele două state nu există încă un tratat politic de bază. Despre stadiul în care se află elaborarea textului acestui tratat, vă informează Lina Grîu.
Tratatul politic de bază între Republica Moldova şi Federaţia Rusă a fost definitivat la nivel de experţi. Surse diplomatice ne-au comunicat că la ultima întâlnire a experţilor, care a avut loc la Moscova, au fost eliminate ultimele divergenţe legate de unele prevederi, includerea cărora era solicitată de Tiraspol.
Administraţia separatistă insistă ca în partea introductivă, unde sunt indicate documentele în corespundere cu care se vor dezvolta relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, să fie menţionat şi memorandumul dintre Chişinău şi Tiraspol, semnat în 1997, un document cu caracter de declaraţie de intenţie în reglementarea conflictului transnistrean şi care conţine mult controversata noţiune de „stat comun”. Prevederea nu a fost inclusă în textul final al tratatului, Chişinăul motivându-şi opoziţia fermă prin caracterul intern şi provizoriu al acestui document, care nu-şi are locul într-un teratat semnat între două state.
Administraţia transnistreană a mai insistat ca în document să fie stipulată expres necesitatea deschiderii unui consulat al Federeaţiei Ruse la Tiraspol. În opinia Chişinăului, însă, deschiderea unui asemenea consulat ar fi posibilă doar în condiţiile reglementării conflictului transnistrean şi a identificării unui statut pentru această regiune. Tiraspolul consideră, de asemenea, că în textul tratatului nu a fost formulat corespunzător dreptul său de a stabili independent contacte în domeniul social, economic, umanitar şi cultural cu Federaţia Rusă. În textul final a fost inclusă o formulă care încurajează schimburile directe în aceste domenii între unităţile administrativ teritoriale şi agenţii economici din Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Problema Transnistriei este principalul punct unde interesele Chişinăului şi ale Moscovei nu converg şi a fost cauza pentru care Duma de stat a Federaţiei Ruse a refuzat să ratifice primul tratat de bază între cele două state, semnat în 1990 şi ratificat de primul Parlament de la Chişinău în acelaşi an.
Negocierile privind actualul text al tratatului au început în iunie 1999. Moscova a insistat de mai multe ori asupra participării Tiraspolului la negocieri. În acelaşi timp Chişinăul a susţinut dintotdeauna că Transnistria nu constituie un subiect de drept internaţional şi deci nu poate participa la discuţii. Varianta de compromis a fost acceptarea spre examinare a setului de propuneri ale Tiraspolului după definitivarea documentului la nivel de experţi.
În tratat părţile condamnă separatismul şi se angajează să nu susţină şi să se abţină de la acţiuni care ar cauza prejudicii suveranităţi, independenţei şi integrităţii teritoriale celuilat stat. Părţile se angajează să respecte normele general recunoscute ale dreptului internaţional, inclusiv independenţa politică şi neamestecul în treburile interne.
Părţile vor sprijini colaborarea internaţională în vederea menţinerii păcii şi securităţii în Europa, contribuind pentru aceasta la reglementarea conflictelor locale şi regionale în baza principiilor ONU şi OSCE. Vor fi sprijinite de asemenea eforturile internaţionale privind dezarmarea şi controlul armamentelor.
Un alt moment, care a trezit discuţii de durată la negocieri a fost cel privind statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Moscova insista ca limba rusă să fie numită în tratat limbă de comunicare interetnică şi să fie menţionat rolul deosebit al acesteia în dezvoltarea aşa-zisei culturi moldoveneşti.
Formula care apare în varianta finală este următoare: „Având în vedere rolul şi importanţa limbii ruse, partea moldovenească va asigura, în conformitate cu legislaţia naţională, condiţiile cuvenite pentru satisfacerea necesităţilor de instruire în limba rusă în cadrul sistemului de învăţământ din Republica Moldova. Partea rusă urmează să creeze condiţii pentru satisfacerea necesităţilor de instruire în limba moldovenească în Federaţia Rusă”.
În tratat se vorbeşte şi despre necesitatea semnării unui acord bilateral privind reglementarea problemei dublei cetăţenii. Părţile se angajează să-şi dezvolte cooperarea economică, să conlucreze şi să se sprijine reciproc în organizaţiile economice şi financiare internaţionale. Vor fi dezvoltate în baza unor acorduri separate raporturile în sfera militară şi tehnico militară şi asigurării securităţii de stat. Se va conlucra şi în domeniul combaterii crimei organizate, a terorismului, a contrabandei la frontieră, a traficului de droguri, de arme şi muniţii şi substanţe radioactive.
Proiectul tratatului dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă stipulează că părţile intenţionează să colaboreze strâns în cadrul Statelor Comunităţii Independente, precum şi în cadrul altor organizaţii regionale şi subregionale. Printre alte domenii de colaborare, tratatul menţionează cultura, energetica, ecologia, comerţul, sfera umanitară şi altele. Părţile se angajează să nu încheie acorduri internaţionale incompatibile cu prezentul tratat. Documentul are o valabilitate de 10 ani, fiind prelungit automat în cazul în care nu este denunţat de niciuna dintrte părţi.
În ceea ce priveşte perspectivele semnării tratatului de bază cu Federaţia Rusă preşedintele Vladimir Voronin a declarat la ultima sa conferinţă de presă că acest lucru se va întâmpla în scurt timp.
Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.