Linkuri accesibilitate

CEC: Cine va fi primarul Chișinăului se va ști cel tîrziu luni la amiază


La o secție de votare din Chișinău
La o secție de votare din Chișinău

Promo-lex: cazuri de violență și agitație electorală.



Potrivit ultimelor date oferite de Comisia Electorală Centrală, pînă la ora 15 în ţară au participat la vot aproape 35 la sută din alegătorii înscrişi pe liste, cu 2% mai puţini decît în primul tur de scrutin. Cea mai mare participare a fost înregistrată în municipiul Bălţi, de 52%. O rată mult peste media din ţară a fost înregistrată şi în raioanele Ocniţa, Donduşeni şi Basarabeasca. În raionul Cahul prezenţa la urne însă a fost de numai 26,7%.

Rata de participare în Chişinău, la ora 15, a fost mai mare decît cea înregistrată în ţară, de 37,5%, şi în creştere faţă de primul tur cu 2,5%. Pentru funcţia de primar al capitalei concurează liberalul Dorin Chirtoacă, candidatul susţinut de AIE, şi comunistul Igor Dodon.

Conform legislaţiei în vigoare, alegerile în turul doi sînt considerate valabile indiferent de numărul electorilor care votează. Iar în fotoliul de primar va ajunge candidatul care adună cele mai multe voturi din partea alegătorilor.

Observatorii care supraveghează turul doi al alegerilor reclamă mai multe încălcări. Pavel Postică de la asociaţia Promo-lex: „Cele mai grave sînt cazurile de violenţă care au fost înregistrate, în special în comuna Stăuceni două cazuri raportate de observatorii noştri de aplicare a violenţei. În rest sînt foarte multe cazuri de agitaţie electorală, în apropierea secţiilor de votare. Asta se observă mai des la secţiile de votare din municipiul Chişinău. Şi este regretabil că şi listele electorale sînt imperfecte, adică sînt mai multe cazuri cînd alegătorii vin şi spun că deja este semnat în listele electorale. O altă problemă ţine de erorile din buletinele de vot. ”

Din cauză că în buletinul de vot pentru alegerea primarului comunei Condrăteşti din raionul Ungheni au fost trecuţi candidaţii de pe locurile doi şi trei din primul tur şi nu cel care a acumulat cele mai multe voturi, CEC a oprit votarea în această localitate.

Turul doi al alegerilor are loc în acele localităţi din ţară, unde niciun candidat la funcţia de primar nu a obţinut mai mult de jumătate din voturi.

Primele rezultate vor fi anunţate de CEC începînd cu ora 23. Cine va fi primarul Chişinăului se va şti nu mai tîrziu de mîine la amiază, promit autorităţile electorale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG