Linkuri accesibilitate

Dosarul „Containerul” și Sorin Blejnar


Sorin Blejnar, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, anchetat în cazul delapidărilor din portul Constanța.În România continuă scandalul corupţiei din vămi, soldat cu sute de arestări şi câteva zeci de trimiteri în instanţă. Despre ultimele evoluţii relatează de la Bucureşti Sabina Fati.

Birocratii si politicienii romani se tem cel mai mult de procurorii anticoruptie, care astazi l-au chemat la audieri chiar pe seful fiscului autohton, Sorin Blejnar. Numele sefului fiscului romanesc a fost invocat intr-o discutie dintre doi inculpati in dosarul de coruptie din Portul Constanta.

Exista practic suspiciunea ca ar putea exista complicitati intre seful fiscului si persoane cu responsabilitati la Vama Constanta, aflate in arest si anchetate pe tema coruptiei generalizate din cel cel mai mare port romanesc. Seful fiscului sustine ca a fost chemat ca martor, dar convorbirile care apar la dosar sugereaza ca oficialul roman ar putea fi implicat in lantul ierarhic al coruptiei.

In aceeasi ancheta este cercetat in arest, alaturi de alte 30 de persoane, fostul secretar de la Ministerul de Interne, Laurentiu Mironescu, dar si senatorul PDL de Constanta Mircea Banias, singurul care nu a fost retinut. Acestia sint acuzati de aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare.

Dosarul intocmit de procurorii anticoruptie este intitulat „Containerul”, fiindca potrivit acestora, in Vama Constanta, vamesii cu sprijinul sefilor locali si eventual centrali, prejudiciau bugetul de stat cu sume intre 50 de mii si doua milioane de euro la fiecare transport vamuit.

Sorin Blejnar a fost numit presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Romania in ianuarie 2009 si inainte de primul sau an de mandat si-a cumparat o casa de peste 200 de mii de euro, potrivit declaratiei de avere. Aceasta suma nu poate fi justificata din salariu, dar seful fiscului sustine ca ar fi imprumutat de la socrul sau o mare parte din acesti bani.

Numele sefului fiscului romanesc a aparut mentionat si in alte anchete pe care procurorii anticoruptie le-au facut la principalele vami din Romania, dar deocamdata nu exista probe directe impotriva lui.

Dupa descinderile procurorilor la punctele vamale de pe granita Romaniei cu vecinii nemembrii in Uniunea Europeana, au ramas in arest preventiv peste 200 de politisti si vamesi acuzati de coruptie. Grupurile infractionale descoperite aici sprijina premisa celor cinci state, Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Belgia, care se opun aderarii Romaniei la spatiul de libera circulatie Schengen in acest an.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG