Linkuri accesibilitate

„Însemn statalist pentru mitropolit” (Adevărul)


Candidatul comunist acuză guvernarea de falsificarea alegerilor (Moldova Suverană).



„Însemn statalist pentru mitropolit” titrează cotidianul Adevărul cu referire la decizia preşedintelui interimar, Marian Lupu de a-l decora cu ordinul „Bogdan Întemeietorul”, contestat anterior de istorici, pe Înalt Prea Sfinţitul Vladimir. Distincţia a fost instituită de fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin, cu ocazia controvesatei „aniversări, a 650-a, a statalităţii moldoveneşti”. Mitropolitul Moldovei şi al Întregii Moldove Vladimir a devenit cel de-al doilea cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul“ din Republica Moldova. Primul ordin i-a revenit scriitorului Ion Druţă.

Editorialistul Constantin Tănase face referire în ziarul Timpul la un articol semnat de fostul candidat la primăria capitalei, Igor Dodon, pe blogul său la 27 martie, articol care se numeşte „Unire Moldoveni” şi care, în opinia editorialistului, a polarizat electoratul. Dl Tănase crede că dacă dezbaterile în campania electorală nu s-au bazat pe problemele stringente ale oraşului, iar polarizarea electoratului a atins cote critice, vina e anume a lui Dodon, care a dat tonul. Şi a fost răsplătit pe măsură, fiindcă votul dat lui Chirtoacă a fost un vot dat, înainte de toate, împotriva lui Dodon.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că e greu de crezut că cetăţenii moldoveni vor suporta un nou scrutin pe parcursul acestui an, referindu-se la un nou scrutin parlamentar. Partidul care îl va declanşa va plăti scump pentru aceasta. Pentru Nicolae Negru este evident că PCRM nu va putea obţine mai multe voturi decât a obţinut până acum, aşa că va depinde de strategia şi coeziunea Alianţei dacă va reuşi sau nu să profite de avantajul poziţional pe care l-a obţinut la alegeri.

În fine, Moldova Suverană anunţă în prima pagină că PCRM nu recunoaşte înfrângerea, publicând declaraţia de ieri a lui Igor Dodon, în care candidatul comunist acuză guvernarea de falsificarea alegerilor.
XS
SM
MD
LG