Linkuri accesibilitate

România: consultările prezidențiale cu partidele parlamentare în impas


Socialiștii și liberalii, aflați în opoziție, au respins de pe poziții de forță ideile președintelui român.



Consultarile initiate de Presedintele Romaniei cu partidele parlamentare nu a ajuns la un rezultat clar. Scopul lui Traian Basescu era de a ajunge la un compromis cu opozitia pe cele doua mari subiecte de actualitate: regionalizarea tarii si reforma constitutionala.

Socialistii si liberalii, aflati in opozitie, au respins de pe pozitii de forta ideile presedintelui roman, propunind in schimb alegeri parlamentare anticipate la sfirsitul acestui an, urmind ca noul legislativ sa cada de acord asupra felului in care va fi retrasata harta administrativa si a sensului in care va fi modificata Constitutia.

Presedintele Basescu a incercat sa le ofere liderilor opozitiei citeva pirghii de negociere, dar acestia au refuzat cu replici de campanie electorală. Este, poate, prima discutie pe care Presedintele Romaniei o poarta in public cu liderii opozitiei si in care Traian Basescu spune de mai multe ori ca se afla fata in fata cu reprezentantii liberalilor si socialistilor cu scopul clar de a ajunge la un compromis.

Presedintele Romaniei s-a declarat deja gata sa renunte la doi ani de mandat pentru a face reforma constitutionala si regionala, dar astazi a plusat si a spus ca ar putea renunta si la ideea de parlament unicameral, cu singura conditie ca cele doua camere sa nu aiba mai mult de 300 de parlamentari.

Opozitia nu vrea, insa, sa negocieze, dar in acelasi timp nici formatiunile din arcul guvernamental nu au ajuns la
Harta propunerilor de regionalizare a României

consens, pentru ca maghiarii nu sint de acord cu proiectul de regionalizare sustinut de seful statului roman si de liberal-democrati, din cauza ca judetele locuite preponderent de etnici maghiari ar urma sa fie diluate prin alipirea cu alte patru judete populate mai ales de romani. Practic, prin alipirea Harghitei, Covasnei si Muresului la judetele Brasov, Sibiu si Alba, ponderea maghiarilor scade de la peste 70 la suta la sub 30 de procente.

Liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania au plecat de altfel de la intilnirea cu presedintele Traian Basescu fara sa dea nici o declaratie, semn ca lucrurile sint destul de incordate.

Premierul roman a explicat dupa discutiile dintre presedintele Basescu si reprezentantii partidelor aflate la putere că un compromis asupra problemei regionalizarii va fi gasit pina la inceputul saptaminii viitoare.

Proiectul guvernului roman propune trecerea de la 41 de judete la doar opt, prin comasarea acestora cu scopul declarat de a reduce cheltuielile si coruptia, de a atrage mai usor bani europeni si de a aduce decizia mai aproape de cetateni.
XS
SM
MD
LG