Linkuri accesibilitate

Librării fără mușterii


Nicolae Surugiu: „din punct de vedere financiar literatura e foarte scumpă”.La Libraria din Cartier, Diana Răileanu a stat de vorbă cu pensionarul Nicolae Surugiu, care explică de ce librăriile din Chişinău sunt aproape pustii în plină zi:

Nicolae Surugiu: „În primul rând, din punct de vedere financiar literatura e foarte scumpă. A doilea motiv, nu prea iubesc la noi să citească. Influenţează mult internetul. Mai ales tineretul se implică foarte mult în internet, caută acolo rubrici, poate să stea astfel ziua întreagă. De biblioteci au uitat, dar de librării cu atât mai mult pentru că aici şi partea financiară este complicată. Unii îşi văd fericirea în satisfacţia materială, iar cea spirituală lasă de dorit la multe persoane.”

Europa Liberă: A fost întotdeauna aşa?

Nicolae Surugiu:
„Oamenii au devenit, cu regret, materialişti. Soluţia ar fi să se investească în propagarea cărţii la televiziune. Acolo ce reclamă vedeţi? Numai reclamă comercială. E clar, e trebuie, dar nu este reclamă culturală, şi cartea nu este reclamată. Apar uneori informaţii despre ce ediţii au apărut, cu regret Republica Moldova îi lipsită de aceasta şi mai ales în cultură se investeşte foarte puţin.”

Europa Liberă: Un titlu de carte şi un autor pe care l-aţi recomanda în orice moment?

Nicolae Surugiu:
„Eu aş recomanda să citească articolele lui Mihai Eminescu. Au fost actuale pe timpul lui, sunt actuale şi pe timpul nostru. Care vrea să înţeleagă de unde vine, cine este şi ce vrea să devină.”
XS
SM
MD
LG