Linkuri accesibilitate

Un nou mandat la ONU pentru Ban Ki-moon


Ban Ki-moon depunînd jurămîntul la preluarea noului mandat

Diplomaţi şi analişti spun că Ban ar fi în general un aliat al Washingtonului în timp ce Human Rights Watch l-a acuzat că ar fi prea îngăduitor cu China.Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a aprobat cu unanimitate de voturi un nou mandat pentru secretarul-general Ban Ki-moon, pe care – cum relatează agenţia Reuter - analiştii şi diplomaţii îl consideră un aliat de nădejde al Washingtonului.

Fostul ministrul de externe al Coreei de Sud, care a preluat postul de la Kofi Annan în 2007, a fost reales în fruntea organizaţiei mondiale cu 192 de membri prin vot verbal şi îşi va începe oficial al doilea mandat de cinci ani la 1 ianuarie 2012.

Ban, care are 67 de ani, n-a avut contracandidat, aşa că realegerea lui a fost lipsită de suspans, fiind decisă de fapt săptămâna trecută, când Consiliul de Securitate a recomandat oficial încă un mandat pentru sud-coreean.

„Sunt onorat şi copleşit de încrederea dvs. şi mobilizat de scopul nostru comun”, a spus după realegere Ban.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Susan Rice, a salutat realegerea şi l-a lăudat pe Ban pentru cum şi-a făcut până acum datoria într-un post pe care diplomata americană l-a numit „una din cele mai grele slujbe din lume”. Rice a adăugat că Washingtonul este recunoscător lui Ban pentru că a acceptat să continue.

Sud-coreeanul a fost sprijinit de toate grupurile regionale din interiorul ONU, inclusiv de grupul America Latină-Caraibe, care şi-a dat votul ultimul. Oficiali de la ONU, citaţi de Reuter, au spus că Barbados, Cuba şi alte câteva ţări s-ar fi plâns că Ban le-ar fi neglijat regiunea – dar Havana a negat că ar fi avut de gând să „întârzie” votul.
La fel, Mexicul a dezminiţit ştirile că ar fi vrut că Ban să aibă măcar un contracandidat. Dar emisarul mexican la ONU Claude Heller a sugerat că ar trebui modernizată ceea ce a numit „procedura învechită” a alegerii secretarului-general.

În prezent în baza unor legi nescrise postul de secretar-general este deţinut prin rotaţie de reprezentanţii regiunilor globului şi nu poate fi acordat cetăţenilor celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, care sunt China. Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite.
În general, este normal ca fiecare secretar-general să aibă două mandate de câte cinci ani, deşi – aminteşte Reuter – egipteanul Boutros Boutros-Ghali a fost înlăturat după numai un mandat de Statele Unite, care erau nemulţumite de felul cum abordase criza din Bosnia.

În ce-l priveşte pe Ban, singurul lui conflict notabil a fost cu Rusia în 2008, când albanezii din Kosovo şi-au proclamat independenţa de Serbia – iar Moscova a acuzat ONU că ar fi fost părtinitoare.

Diplomaţi şi analişti invocaţi de Reuter spun că Ban ar fi fost foarte receptiv la dorinţele Statelor Unite, care găzduiesc sediul ONU din New York şi ar fi în general un aliat al Washingtonului. Human Rights Watch, pe de altă parte, l-a acuzat că ar fi prea îngăduitor cu China.
În timpul primului mandat al lui Ban ONU nu se poate mândri cu prea multe împliniri, scrie Reuter. Negocierile privind schimbarea climei au făcut progrese minore, iar în combaterea sărăciei ONU a fost eclipsată de organizaţia G20.

Ban a fost însă lăudat pentru succesul din Coasta de Fildeş, unde presiunile internaţionale a dus anul acesta la predarea puterii de către încăpăţânatul preşedinte învins în alegeri Laurent Gbagbo.

Sud-coreeanul este apreciat şi pentru felul cum a încurajat aşa-numita „primăvară arabă”, adică mişcările de reforme din Africa de nord şi Orientul mijlociu şi mai ales pentru efortul de a-i convinge personal pe liderii din zonă să nu folosească forţa împotriva demonstranţilor.
XS
SM
MD
LG