Linkuri accesibilitate

Gert Wilders achitat de acuzații de incitare la ură antimusulmane în Olanda


Deputatul olandez Geert Wilders

Declarațiile sale ar fi fost la „limita permisă de lege” dar „acceptabile în contextul dezbaterii publice”.Un tribunal de la Amsterdam l-a achitat astăzi pe politicianul populist Geert Wilders acuzat de incitare la ură faţă de musulmani şi discriminare. Cazul a atras atenţia nu doar din cauza comentariilor anti-islamice ale lui Wilders, dar şi pentru că partidul său a devenit tot mai influent. Alexandru Eftode.

Partidul Libertăţii condus de Geert Wilders oferă sprijin parlamentar guvernului minoritar al Olandei, iar politicianul populist a devenit tot mai influent în Olanda în ultimii ani. În discursuri publice între 2006 şi 2008, articole de presă şi un film de 17 minute care au provocat proteste în lumea musulmană, Wilders a spus că Islamul este o religie violentă în sine. El a comparat Islamul cu fascismul iar Coranul cu „Mein Kampf” – un subiect cu încărcătură deosebită în Olanda din cauza numărului mare de evrei olandezi predaţi naziştilor în cel de-al doilea război mondial.

Parlamentarul a insistat mereu că mesajele sale au fost parte a unei dezbateri politice legitime iar astăzi a spus că achitarea sa este „o victorie pentru libertatea de exprimare în Olanda”.

Atât procurorii cât şi apărarea au sprijinit achitarea lui Wilders, spunând că afirmaţiile acestuia pot fi ofensatoare, dar nu sunt o crimă fiind îndreptate împotriva Islamului ca religie, nu a musulmanilor ca persoane.

În decizia de azi, tribunalul regional de la Amsterdam a spus că declaraţiile lui Wilders au fost „la limita celor permise de lege”, dar „acceptabile în contextul unei dezbateri publice” pentru că nu au avut legătură directă cu discriminarea crescândă împotriva musulmanilor olandezi, chiar dacă Wilders criticase şi ceea ce a numit „un ţunami” de imigranţi musulmani în ţara sa.

Organizaţiile minoritare care l-au acţionat iniţial în judecată pe politicianul olandez spun că vor ataca decizia de azi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Wilders a fost pus sub acuzare în ianuarie 2009 iar procesul său a început cu un an mai târziu. În octombrie 2010, când procesul se apropia de sfârşit, avocatul acuzatului a cerut înlocuirea judecătorilor pe motiv că ar fi fost părtinitori. Noul proces demarat la începutul acestui an s-a încheiat astăzi.

Partidul Libertăţii condus de Wilders este al treilea ca mărime în Parlamentul olandez. Nu face parte din coaliţia minoritară de centru-dreapta care guvernează Olanda, dar a acceptat să acorde sprijin parlamentar guvernului în schimbul unor promisiuni de înăsprire a legislaţiei privind imigraţia şi adoptare a interdicţiei pentru femeile musulmane de a purta burqa în public.

Numărul musulmanilor care locuiesc în Olanda este estimat la aproximativ 1 milion, 850 de mii din ei fiind cetăţeni olandezi dintr-o populaţie care numără în total 16 milioane.
XS
SM
MD
LG