Linkuri accesibilitate

Un stat în stat: întreprinderea „Franzeluța” și directorul ei


Vasile Bumacov: „Judecata a creat o situaţie de haos, doi directori, unul nu cedează ştampila, nu permite accesul în oficiu.”



De mai multe zile cea mai mare întreprindere de panificaţie din ţară, „Franzeluţa”, este scena unor evenimente mai puţin văzute prin fabrici şi uzine: directorul Eugen Baleca a fost destituit de Consiliul de administraţie, apoi a fost repus în funcţie de un tribunal. Consiliul s-a opus, a încercat să-l alunge din nou, dar Baleca nu s-a lăsat şi – spune Consiliul – a sechestrat o secretară în confruntare cu adversarii interni. „Franzeluţa” este în proporţie de peste 50% companie de stat, subordonată ministerului agriculturii, care în ultimele incidente este de partea Consiliului de administraţie şi spune că vrea să facă ordine. Aşa i-a declarat astăzi Valeriu Bumacov, ministrul agriculturii, Valentinei Ursu.


Cazul „Franzeluța”: cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct


Vasile Bumacov: „Franzeluta” este o întreprindere
Ministrul Vasile Bumacov

strategică, majoritatea pâinii produsă în ţară este de la această societate. Am observat că aici sunt mari probleme.”

Europa Liberă: Daca puteti sa ne spuneti mai concret ce gen de problem au aparut?

Vasile Bumacov:
„Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a constatat în actul din noiembrie 2010 că peste 24 de milioane de lei s-au adus prejudicii acţionarilor fiindcă au fost semnate contracte cu preţuri exagerate.”

Europa Liberă: Acest lucru se întîmpla pe parcursul anilor 2008-2010. De ce acum se fac publice aceste ilegalitati?

Vasile Bumacov:
„Noi acest document nu l-am avut pana acum. Când s-au început discuţiile pentru o eventuala criză a pâinii, ţineţi minte, când noi am stopat exportul de cereale, atunci am început să lucrăm cu toate combinatele de pâine din ţară să vedem care este lanţul valoric, ca noi să ştim cât costă pâinea cu adevărat, să intervenim acolo unde putem micşora cheltuielile, la energie sau sa facem alte optimizari.

Atunci i-am sugerat domnului Ştefan Chitoroagă, preşedintelui Consiliului de administratie, Consiliul să ne prezinte calculele reale cât costă pâinea la „Franzeluţa”. Cu ce preţ se achiziţionează făina, cât se cheltuie pentru energie, ş.a.m.d., ca timp destul de îndelungat să nu pot primi niciun răspuns de la preşedintele Consiliului. Atunci am întrebat ce se întîmplă, de fapt?

Preşedintele Consiliului mi-a spus că: „Directorul întreprinderii nici nu doreşte să vorbească, nu prezintă niciun document. Eu am cerut să vedem contractul pe care l-a semnat fostul preşedinte al Consiliului cu domnul director Baleca. Nici acest contract nu l-am putut obtine. L-am invitat pe domnul Baleca la Ministerul Agriculturii si l-am întrebat: „Domnule Baleca, câtă făină importaţi si de unde importaţi?” Ştiţi ce mi-a raspuns dl Baleca „Da ce-ţi trebuie ţie datele acestea?”.

Eu atunci am înţeles că noi avem o problemă gravă. Fiindcă în această perioadă putea să se întîmple orice cu combinatul „Franzeluţa” şi putea să fie o criză colosală de pâine în oraş, dar am început a studia foarte atent situaţia. Am aflat de actul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, am aflat de alte nelegiuiri.”

Europa Liberă: Altele care ar fi?Am înţeles că s-ar fi importat cantitati mari de făină prin off-shore.

Vasile Bumacov:
„Cine poate sa spuna cum semnează directorul de la SA „Franzeluta”un contract de achiziţie fără licitaţie, fără argumentare de ce cu offshore-urile sau nu cu producătorii. Dar ştiţi că de câte ori producătorii autohtoni au spus la Ministerul Agriculturii că ar dori să comercializeze grâu sau făină din ţară la combinatul „Franzeluţa”, niciodată nimeni nu a fost acceptat oferta autohtonă.”

Europa Liberă: Dar e şi vina ministerului că nu a intervenit atunci cînd era cazul.

Vasile Bumacov:
„Sunt proceduri. Iată noi am intervenit acuma şi nu putem rezolva această problemă”.

Europa Liberă: Acum. Dar şi mai înainte trebuia sa faceti acelasi lucru...


Vasile Bumacov: „Apoi am intervenit. Am convocat o dată, am convocat si a două oara şedinţa Consiliului. Da. Noi am anulat adunarea generală, pentru că noi nu puteam obţine de la domnul director Baleca informaţia de care aveam nevoie, dar fără această informaţie nu puteam lua anumite decizii. Consiliul nu se putea întruni fiindcă el şi astăzi este sabotat acest consiliu, noi nici astăzi nu l-am putut convoca. Deci noi nu avem cvorum, din cauza că reprezentantului Ministerului Economiei nu i se permite să vină la şedinţă. Reprezentantul de la fabrică este sechestrat, s-a ascuns undeva reprezentantul colectivului şi nu poate veni la şedinţă.”

Europa Liberă: Până la urmă sunt niste reglări de conturi, asa cum se zvoneste, sau ce e la mijloc?

Vasile Bumacov:
„Este o încercare de a face ordine la o întreprindere de stat, care a fost acaparată de o persoană care astăzi se numeşte director, nu ştiu cine stă în spatele lui, fiindcă când preşedintele consiliului a prezentat actul că este demis acest domn Baleca, la ora 10 dimineaţa în câteva ore el a venit cu hotărîrea judecăţii care il restabileste în funcţie.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, pot înţelege că „Franzeluţa” este un „stat în stat”?

Vasile Bumacov:
„Asta a spus-o si prim-ministrul Filat ieri la şedinţa guvernului. Şi ministrul de interne şi ministrul justiţiei şi eu am fost obligaţi să clarificam situatia, iată încercăm să facem ordine.”

Europa Liberă: Colegii dumneavoastră de la Ministerul Economiei fac parte din echipa, adica din Alianţa pentru Integrare Europeană, de ce unul vrea, iar altul nu prea?

Vasile Bumacov:
„Dacă era totul normal, domnul director caruia i s-a prezentat actul că el este demis, el trebuia civilizat să prezinte ştampila, să elibereze cabinetul, să se retragă, iar noul director sa înceapă activitatea, după aceea să vedem ce s-a întîmplat. Să ridicăm documentele de achiziţie, să vedem care sunt preţurile, care a fost cauza că dumnealui nu prezintă actele solicitate, care este situaţia cu prejudiciul de 24 de milioane de lei, etc...”

Europa Liberă: Bine, dar in aceste imprejurari poate fi vorba că în spatele domnului Baleca totuşi ar sta cineva?

Vasile Bumacov:
„Dacă el şi-a permis să închidă cabinetul, să închidă secretara Consiliului, să fugă de la întreprindere cu tot cu ştampilă, pe urmă să aducă pază militarizată. De fapt este Consiliu care si poarta responsabilitatea de administrare a acestei întreprinderi, că aşa se şi numeşte Consiliul de Administraţie a Societăţii pe Acţiuni „Franzeluţa”, ar fi fost cazul civilizat să rezolvăm această problemă.”

Europa Liberă: În calitate de ministru aţi încercat să -l convocaţi pe domnul Baleca, să discutaţi situaţia la zi?

Vasile Bumacov:
„Eu nu am despre ce vorbi acum cu domnul Baleca, el este demis. Ce pot eu să discut cu el, dacă consiliul de administrare, preşedintele consiliului, membrii consiliului au de luat o decizie corectă.”

Europa Liberă: Bine, dar situaţia e cu totul alta, decat cea pe care v-o doriti, nu e una pe care o descrieţi dumneavoastră.

Vasile Bumacov:
„Da, aseară a stins lumina în întreprindere, am înţeles că a şters din calculatoare tot ce era, o parte din documentaţie a disparut de acolo, de la intreprindere.”

Europa Liberă: Cât s-ar putea prelungi acest conflict, litigiu neordinar?

Vasile Bumacov:
„Până noi nu vom convoca încă o dată Consiliul ca să luăm o decizie. Deci, în aceeaşi zi cînd el a adus hotărîrea judecăţii Botanica că este repus în funcţie noi am atacat decizia instantei de judecata în Curtea de Apel imediat. Dar vedeţi nouă nu ni se răspunde aşa de repede cum i s-a răspuns lui Baleca, fiindcă tot aceeaşi judecătorie are 15 zile la dispoziţie ca să prezinte materialele. Noi am nimerit în această capcană juridică şi căutăm o soluţie.”

Europa Liberă: Până la urmă sa ne spuneti dacă populaţia va fi asigurată cu pâine de la „Franzeluţa”. Adica daca nu se va intampla ceva iesit din comun, astfel incat procesul de producere a pâinii sa se derulează fără abateri...

Vasile Bumacov:
„Norocul nostru este că intreg colectivul nu se dă intimidat aşa cum unii din funcţionari de acolo, care au fost speriaţi de Baleca să nu vină la prezentarea noului director. Dar colectivul îşi doreşte să muncească, să asigure oraşul cu pâine.”

Europa Liberă: Nu e periclitat procesul de activitate?

Vasile Bumacov:
„Nu este, şi noi contăm foarte mult acuma pe intelepciunea colectivului. De mai multe ori reprezentanţii colectivului au venit la Ministerul Agriculturii, ne-au spus ce se întîmplă acolo, noi le-am promis că examinăm pas cu pas toate problemele.”

Europa Liberă: Acum cine e director cu acte în regulă la intreprinderea „Franzeluta”?

Vasile Bumacov:
„Acum avem doi directori. După hotărîrea care a luat-o judecata şi la restabilit pe Baleca, este în funcţie şi Victor Cojocaru şi Baleca, numai că lui Victor Cojocaru nu-i permit să intre acolo. Judecata a creat o situaţie de haos, doi directori, unul nu cedează ştampila, nu permite accesul în oficiu.”

Europa Liberă: Care va fi deznodămîntul acestui litigiu?

Vasile Bumacov:
„Deznodămîntul va fi unul legal, unul corect, şi vom întreprinde tot ce este legal pentru a restabili ordinea acolo.”

Europa Liberă: Aşa sau altfel unele voci acreditează ideea că ar fi iarăşi o reglare de conturi între premierul Filat şi vicepreşedintele Parlamentului Plahotniuc.

Vasile Bumacov: „Care reglări de conturi? Ministerul Agriculturii este responsabil de această întreprindere, este responsabil de asigurarea cu pâine; să ştiţi că aceste două întreprinderi „Tutun CTC” şi „Franzeluţa” au fost revocate de alt minister, lasă să le ia şi să răspundă ei de ele.”

Europa Liberă: Ministerul Economiei?

Vasile Bumacov:
„Da. Îşi doresc aceste întreprinderi, să le transmită oficial la Ministerul Economiei şi să fie responsabil de aceste întreprinderi, dar astăzi noi răspundem, care reglări de conturi.”

Europa Liberă: Deci s-ar parea ca aveti responsabilitati dar nu aveţi parghii de influenţă?

Vasile Bumacov:
„Da, noi răspundem, dar la moment nu putem să influenţăm. Trebuie să avem administrator credibil care să poată administra întreprinderea. Acolo mai este un dosar pe domnul Baleca, când a ţinut luni în şir 400 şi ceva de vagoane de făină, aici încălcări sunt multiple. A plătit amendă evident prin înţelegeri la cale ferată, adică acolo sînt atîtea încălcări care trebuie să le scoatem la iveală lumea să ştie de acest lucru, ce s-a întîmplat, să nu avem un colaps într-o zi.”

Europa Liberă: Problema asigurării cu pâine nu va apare, preţurile la produsele de panificatie nu vor fi majorate, pentru că asta se întreabă consumatorii?

Vasile Bumacov:
„Eu sper că directorul îşi dă seama ce se întîmplă.”

Europa Liberă: Va referiti la domnul Baleca?

Vasile Bumacov:
„Domnul Baleca, fiindcă el într-adevar, acuma, poate bloca, dacă el sechestrează oameni în cabinet, intimidează directorul fabricilor, - de exemplu directorul făbricii nr. 4 care este membru al Consiliului, este undeva ascuns, noi nici nu ştim el trebuieşte căutat acuma. Am rugat organele respective să vadă dacă nu s-a întîmplat ceva cu acest om.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă populaţia va fi asigurată cu pâine şi nu se va recurge la majorari preţ?

Vasile Bumacov:
„Noi nu ştim ce să aşteptăm de la un director care atât timp a minţit şi atât timp nu a prezentat documentele şi acuma când noi l-am demis a făcut ceea ce-a făcut. Toată lumea este uimită de situaţia care s-a creat, dar nu putem rezolva problema. Fiindcă un individ sfidează un stat întreg. A declarat preşedintelui Consiliului, a spus că : „Eu sînt guvernul aici, eu sînt ministrul agriculturii şi căraţi-vă de aici să nu vă văd.”

Europa Liberă: Păi într-un stat de drept totuşi instanţa de judecată e cea care da verdictul?

Vasile Bumacov:
„Iată, noi vrem să mergem pe cale legală, fiindcă avem răspunderea pentru această întreprindere. Este o întreprindere de care poartă răspunderea ministerul.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ca ministru al agriculturii acuma sunteţi neputincios în faţa situaţiei create?

Vasile Bumacov:
„Nu că neputincios. Vom rezolva problema, dar durează, eu nu pot să rezolv aşa ca Baleca în această ţară, fiindcă lui i se rezolvă într-o oră în judecată problemele, când este vorba de Ministerul Agriculturii este vorba de săptămîni.”
XS
SM
MD
LG