Linkuri accesibilitate

Ce soluție pentru eliberarea lui Ilie Cazac?


In sprijinul lui Ilie Cazac, în fața clădirii OSCE la Chișinău în februarie

Al. Postică: o cerere de grațiere ar da apă la moară separatiștilor.La aproape cinci luni de când Ilie Cazac a fost condamnat la închisoare în Transnistria, mama lui, Stelea Surchicean spune că a început să se gândească să facă cerere de graţiere. Care sunt motivele, i-a spus într-un interviu corespondentei noastre la Chişinău, Diana Răileanu.

Eforturi și întrebări pentru eliberarea lui Ilie Cazac
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct


Stela Surchicean, mama lui Ilie Cazac, fostul inspector fiscal de la Bender, care a fost arestat de autorităţile transnistrene pentru presupusa „trădare şi spionaj în favoarea Moldovei”, spune că i-ar cere liderului transnistrean, Igor Smirnov, graţierea lui Ilie, dacă ar fi sigură că fiul ei va fi eliberat:

Stela Surchicean: „Dacă vom şti că ei îi vor da drumul noi
Stela Surchicean

am cere, fiindcă pentru noi este principalul ca el să iasă. Nimănui nu-i sînt interesante jocurile acestea politice, principalul este ca copilul să-mi fie la libertate, toţi înțeleg că el nu este cu nimic vinovat.”

Europa Liberă: Deci, să înţeleg că dacă aveţi siguranţa că Ilie va fi liber, dacă cereţi graţierea, a-ţi face acest lucru?

Stela Surchicean:
„Da, fiindcă pe noi nu ne interesează jocurile politice. Eu cred că cineva se joacă cu banii, cu diferite murdării, dar copilul meu trebuie să stea închis pentru jocurile acestea.”

Mama lui Ilie Cazac spune că la 12 iunie i-a cerut şi senatorului american, John McCain, aflat într-o vizită la Chişinău, să se implice în eliberarea lui Ilie:

Stela Surchicean: „Ştiţi cînd m-am întâlnit cu dînsul am început să plîng, atunci el m-a întrebat cîţi ani i-au dat fiului, eu i-am spus cîţi ani, imediat s-au apropiat de mine
Ambasadorul SUA, Asif Chaudhry, senatorul John McCain și premierul Vlad Filat la 12 iunie la Chișinău

mai mulţi diplomaţi, inclusiv şi ambasadorul Americii, Asif J. Chaudhry, şi au început să-mi dea întrebări la care răspundeam, şi el a spus că o să se străduie să mă ajute pe mine’.”
Stela Surchicean, pune la îndoială însă că Ilie Cazac ar putea fi eliberat fără implicarea Federaţiei Ruse:

Stela Surchicean: „Depinde tot de Rusia, absolut tot de Rusia. Pînă nu va da Rusia ordin să fie fiul meu eliberat, nu o să eliberat, fiindcă aici, pe teritoriul Transnistriei, stă armata, armamentul, Rusiei şi de aceia dacă cineva se porneşte împotriva Transnistriei, se porneşte împotriva Rusiei. Asta toţi înţeleg şi cine o să îndrăznească să se ducă pentru fiul meu împotriva Rusiei?”

L-am întrebat pe avocatul lui Ilie Cazac, de la Asociaţia Promo-lex, Alexandru Postica, dacă o eventuală cerere de graţiere din partea fostului inspector fiscal, ar putea grăbi eliberarea lui:

Alexandru Postica: „Fiind depussă o cerere de graţiere, de
Alexandru Postica

fapt, dânsul va fi obligat, să spunem aşa, să recunoască anumite capete de acuzare care i-au fost aduse de către instanţele nerecunoscute.”

Europa Liberă: Să înţeleg că înclinaţi să credeţi că astfel situaţia i s-ar înrăutăţi?

Alexandru Postica:
„Consider că o asemenea evoluţie ar da apă la moara separatiştilor, care ar spune că „Uitaţi-vă, Ilie Cazac, şi-a recunoscut vina şi, respective, dânsul a fost trimis de Seviciul de Informaţii şi Securitate”. Însă, dacă această cerere va determina eliberarea sa, nu exlud că o asemenea cerere va fi depusă.”

Amintim că jurnalistul Ernest Vardanean, acuzat şi el de autorităţile de la Tiraspol de înaltă trădare şi spionaj, a fost graţiat la începutul lunii mai de liderul separatist, Igor Smirnov.

Corespondentul Europei Libere, Rob Coalson, a căutat să afle de la Heather McGill, cercetătoare în echipa pentru Eurasia din cadrul Amnesty International de la Londra, de ce nu a fost cazul lui Ernest Vardanean preluat de Amnesty şi declarat cazul unui „deţintut de conştiinţă”?

Heather McGill: „Am analizat cazul, dar problema a fost
Heather McGill (Amnesty International)

că trebuia să fim siguri că nu a comis nicio ilegalitate. În cazul lui, nu puteam să verificăm informaţiile, nu puteam fi siguri că totul a fost motivat numai politic, că a fost închis numai din cauza activităţii sale jurnalistice.

Dar sigur că am fost preocupaţi de modul cum s-a desfăşurat procesul, de faptul că nu a existat prezumpţia de nevinovăţie... pentru că a fost publicat un video, şi pe Youtube, cu „mărturia” lui şi înainte de proces, şeful securităţii a declarat că este vinovat ...aşa că am fost foarte preocupaţi de modul cum a fost tratat, de desfăşurarea procesului, dar nu am putut spune că este «deţinut de conştiinţă» pentru că nu era sută la sută siguri că a fost condamnat numai din cauza articolelor pe care le-a scris.”

Heather McGill, a spus că reprezentanţi ai Amnesty International au deja programată o vizită în Republica Moldova pentru luna septembrie, cînd vor avea posibilitatea să afle mai multe despre cazurile lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG