Linkuri accesibilitate

Cazul Eduard Baghirov - declarații și opinii culese de Europa Liberă


„Eduard este scriitor, îi place Chişinăul pentru că este un oraş liniştit şi aici totul este mult mai ieftin decât la Moscova”.



Procuratura Generală, în continuare, evită să confirme sau să infirme orice informaţie despre acuzaţiile care îi sunt aduse scriitorului şi bloggerului din Federaţia Rusă, Eduard Baghirov, arestat la 16 iunie pentru 30 de zile. Presa rusă scrie că Baghirov a fost reţinut pentru că a scris pe blogul său că ar fi implicat în organizarea protestelor din aprilie 2009. Cine este, totuşi, Eduard Baghirov şi ce legătură ar avea cu evenimentele din 7 aprilie? Acesta a declarat în repetate rânduri pe blog-ul său că este unul din organizatorii revoltelor din Chişinău din aprilie 2009. Presa rusă a scris că anume din cauza acestor declaraţii a fost reţinut la 16 iunie, Eduard Baghirov. În ajun, am căutat să aflăm de la procurorul general adjunct, Andrei Pântea, ce acuzaţii îi sunt aduse lui Baghirov:

De ce și în ce condiții a fost arestat Eduard Baghirov:
declarații și opinii la zi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:24 0:00
Link direct


Andrei Pântea: „Nu pot să comentez subiectul respectiv
Eduar Baghirov la lansarea unei din cărțile sale

pentru că este în detrimentul urmăririi penale. La moment ne interesează stabilirea adevărului obiectiv, asta e tot ce pot să vă comunic.”

Europa Liberă: Când spuneţi „adevărul obiectiv” la ce vă referiţi, de fapt?

Andrei Pântea:
„La ceea ce a mediatizat, inclusiv presa rusă.”

Europa Liberă: Vă referiţi la faptul că ar fi implicat în organizarea evenimentelor din aprilie 2009?

Andrei Pântea:
„Presa rusă aşa spune, dar nu aş vrea să comentez acest moment pentru că este un subiect de viitor.”

Europa Liberă: Dar, cel puţin, confirmaţi că a fost reţinut.

Andrei Pântea:
„Nu vreau şi nu consider că este bine ca să comentez subiect respectiv.”

Arestarea lui Eduard Baghirov a fost confirmată de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, reprezentanţii căreia, l-au vizitat în această săptămână în izolator. Iată ce a declarat pentru postul nostru de radio purtătorul de cuvânt al Ambasadei, Alexei Babenco:

Alexei Babenco: „Eduard Baghirov a fost reţinut în Chişinău la 16 iunie. Ambasada Federaţiei Ruse a fost informată oficial. La început, a fost reţinut pentru trei zile, apoi, printr-o decizie judecătorească, mandatul de arest i-a fost prelungit cu încă 30 de zile.”

Europa Liberă: Dle Babenco, puteţi să ne spuneţi care judecătorie a luat decizia de a prelungi arestul dlui Baghirov?

Alexei Babenco:
„Noi nu oferim detalii ce ţin de instanţele judecătoreşti, în ce izolator este reţinut, în baza cărui articol a fost reţinut. Trebuie să căutaţi răspunsuri la instituţiile moldovene de drept, deoarece este prerogativa lor.”

Europa Liberă: Reprezentanţi ai Ambasadei l-au vizitat pe Eduard Baghirov. Ce va spus?

Eduard Baghirov în pagina sa Facebook

Alexei Babenco: „Eduard Baghirov a fost vizitat de reprezentanţi ai secţia consulară a Rusiei. Ei au competenţa de a verifica în ce condiţii este deţinut cetăţeanul Federaţiei Ruse care a fost arestat în străinătate şi dacă are pretenţii faţă de condiţiile de detenţie şi modul în care este cercetat. Vreau să menţionez că această vizită a fost organiozată la iniţiativa Ambasadei, pentru că Baghirov nu s-a adresat la noi nici în primele zile de la reţinere, nici în această săptămână. El are deja un avocat. ”

Europa Liberă: Cine este avocatul lui Baghirov?

Alexei Babenco:
„Nu, nu vă pot da aceste detalii.”

Europa Liberă: Şi nici de ce se face vinovat?

Alexei Babenco: „Cu atât mai mult.”

Eduard Baghirov este un scriitor controversat la Moscova. Pe blogul său, Baghirov publica articole despre Republica Moldova, inclusiv despre evenimentele din aprilie 2009, criticând Partidul Comuniştilor, dar și Alianța pentru Integrare Europeană. Cum am aflat de la blogerul şi scenaristul moldovean Serghei Uzun, Baghirov deseori vizita Chişinăul. L-am întrebat pe Serghei Uzun cine este Eduard Baghirov şi de unde interesul pentru Republica Moldova:

Coperta primului său roman, „Gastarbaiter”



Serghei Uzun: „Eduard este un om bun, de gaşcă, e adevărat că îi place să se laude puţin.”


Eduard Baghirov despre cărți și internet

Europa Liberă: De multe ori a vizitat Republica Moldova?

Serghei Uzun:
„Da, el locuia aici uneori. Eduard este scriitor. Îi place Chişinăul pentru că este un oraş liniştit şi aici totul este mult mai ieftin decât la Moscova. Spunea: „De ce trebuie să scriu la Moscova, când pot face acelaşi lucru la Chişinău?”. ”

Europa Liberă: A fost reţinut la 16 iunie. Ştiţi când a venit în Chişinău?

Serghei Uzun:
„Poate cu o săptămână mai devreme. Nu am reuşit să ne vedem. A sunat şi mi-a spus că e la Chişinău, dar că vrea să viziteze cascadele de la Ţâpova mai întâi şi că ne vom vedea mai târziu. Apoi am văzut ştirea că a fost reţinut. Am încercat să-l sun însă telefonul îi este deconectat.”

Europa Liberă: Presa scrie că fosta soţie a lui Eduard este moldoveancă.

Serghei Uzun:
„Da, fosta soţie este din Moldova. Ştiu că are rude pe linia ei.”

Europa Liberă: Presa rusă scrie că Eduard Baghirov s-ar face vinovat de organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Serghei Uzun:
„Nu cred că este implicat în aşa ceva. În plus, la 7 aprilie Baghirov nu era aici. Îmi aduc aminte cum comunicam pe internet şi el îşi exprima nedumerirea cum oamenii dau foc şi distrug clădirilor de stat. Îmi aduc aminte cum îşi făcea griji pentru tinerii care protestau atunci şi credea sincer că va fi un protest paşnic.”

Europa Liberă: Dvs îl cunoaşteţi. Din câte am citit pe blogul său, Eduard mi s-a părut un personaj excentric.

Serghei Uzun:
„Este extravagant, e adevărat, însă ştiu că uneori crede sincer în ceea ce spune, alteori face unele declaraţii doar pentru a pune pe jar utilizatorii de internet.”

Europa Liberă: Dar faptul că a recunoscut că ar fi organizat protestele din 7 aprilie cum vi se pare?

Serghei Uzun:
„El doar a vrut să facă puţină zarvă în jurul său. Eduard a făcut aceste declaraţii în luna septembrie, după evenimentele din aprilie 2009. Bănuiesc că pur şi simplu a vrut să aţîţe spiritele şi să se laude puţin. Oricum, cred că Republica Moldova este o ţară în care domneşte supremaţia legii şi există mai motive serioase pentru a reţine un om, decât nişte declaraţii făcute pe blog. Din câte cunosc, până a fi reţinut a mers de bună voie la Procuratură ca să dea declaraţii.”

Europa Liberă: Dar nu vi se pare stranie tăcerea în jurul acestui caz, inclusiv din partea autorităţilor ruse?

Serghei Uzun:
„Mi se pare straniu, însă mi se pare la fel
Eduard Baghirov

de straniu când un gastarbaiter din Moldova este ucis la Moscova, iar autorităţile noastre tac molcum. Se pare că e o obişnuinţă a autorităţilor să nu-şi prea bată capul de proprii cetăţenii, indiferent dacă vorbim de Federaţia Rusă sau Republica Moldova. Eduard este şi membru al Uniunii Scriitorilor din Azerbaidjan, din partea acestei instituţii de asemenea nu au fost făcute declaraţii. Se pare că tutror le e floare la ureche.”

Tăcerea autorităţilor pe marginea reţinerii lui Eduard Baghirov ridică foarte multe întrebări, crede preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac:

Cornelia Cozonac (CIJ)

Cornelia Cozonac: „De vreme ce Ambasada Federaţiei Ruse l-a vizitat, s-au făcut declaraţii că se află în detenţie, este reţinut pentru 30 de zile în izolatorul Ministerului de Interne, deja cred că Procuratura nu ar mai avea de ce se ascunde şi, cel puţin, să nu confirme că acest om este cercetat, aici, la noi, în Moldova.

La fel, tot ce ţine de 7 aprilie este un subiect de interes public şi dacă el este reţinut în legătură cu evenimentele din 7 aprilie, atunci Procuratura cel puţin acest lucru poate să îl spună, pentru că reţinerea pe 30 de zile se face în cazuri în care fie persoana prezintă pericol pentru societate, fie a comis ceva grav şi este reţinut ca să nu prejudicieze ancheta. Şi într-un caz, şi în altul, nu există motive atât timp cât presa solicită informaţii şi cât este un interes public, nu există motive pentru organele de drept să ţină în taină această informaţie sau să refuze să răspundă presei, oferind nişte informaţii despre această reţinere.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Cornelia, pe blogul său, Eduard Baghirov a scris că ar fi fost implicat în protestele din 7 aprilie 2009 şi chiar le-ar fi organizat. E adevărat că dlui este cunsocut ca fiind un scriitor foarte excentric.

Cornelia Cozonac:
„Omul, desigur, are dreptul la libera exprimare şi declaraţiile lui au fost controversate şi nu ştiu dacă ele cu adevărat au greutate în ceea ce priveşte organizarea protestelor. Numele lui nu a fost vehiculat în nici una din informaţiile şi materialele legate de 7 aprilie până acum, şi este greu să credem că el a stat, real, la baza organizării. Organele de drept ar fi fost interesate să spună opiniei publice că este reţinut în legătură cu evenimentele din 7 aprilie, pentru că imaginea organelor de drept este pătată oarecum, pentru că nu s-a reuşit până acum să se spună prea multe despre 7 aprilie, să se facă lumină aşa cum ar trebui să o facă organele de drept, dar deoarece se tace, eu aş înclina să cred că motivul ar putea fi altul.”

Eduard Baghirov (foto Facebook)

Europa Liberă: Fiind Baghirov un scriitor considerat excentric, nu încearcă pur şi simplu să îşi facă publicitate prin aceste declaraţii?

Cornelia Cozonac:
„Cu adevărat am rezerve referitor la declaraţiile sale, şi el este cunoscut tocmai pentru declaraţiile controversate pe care le-a făcut. Chiar şi recent critica comuniştii, pe de altă parte declara că îl susţine şi îl vede în fruntea ţării pe Chirtoacă, pe de altă parte scuipa pe monumentul victimelor regimului stalinist inaugurat la cererea dlui Ghimpu. Tot ce a făcut el până acum a stârnit mari controverse, şi faptul că îşi atribuie organizarea evenimentelor din 7 aprilie, mie mi se pare că tocmai ar vrea să îşi facă imagine sau să atragă atenţia cu asta.”

Europa Liberă: Dar, cu acest caz, Republica Moldova nu devine o a doua Belarus unde oamenii sunt arestaţi fără să fie explicate motivele?

Cornelia Cozonac:
„Dacă totul s-a făcut în limitele legii nu este o problemă, dar în cazul în care această reţinere s-a făcut cu încălcarea anumitor drepturi atunci sigur că pentru Republica Moldova nu va fi tocmai bine venită, mai ales în situaţia în care ea accede spre Uniunea Europeană.”
  • 16x9 Image

    Diana Răileanu

    Co-moderatoarea programului matinal „Moldova la ora 7”, pasionată de teme sociale și ecologie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG