Linkuri accesibilitate

Parlamentarii greci în fața unui nou plan de austeritate


Manifestații în fața clării Parlamentului la Atena

Criza financiară dintr-o economie europeană marginală s-ar putea propaga în toată Europa.Parlamentul grec începe astăzi să dezbată un nou plan de austeritate care prevede noi reduceri ale cheltuielilor bugetare dar şi noi taxe şi impozite. Până şi noul ministru de finanţe a recunoscut că reducerile sunt dure şi vor lovi mulţi oameni care nu poartă responsabilitatea actualei crize financiare. Dară în absenţa acestor măsuri de austeritate, Grecia nu va primi o nouă tranşă din împrumutul acordat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi ar putea intra în incapacitate de plată. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:

Este vorba de o tranşă de 12 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-şi achita datoriile scadente la mijlocul lunii iulie. Problema este că nimeni, politician sau economist, nu ştie sau poate prevede ce s-ar întâmpla dacă Grecia nu-şi achită datoriile la timp.

Majoritatea miniştrilor de finanţe din ţările zonei euro avertizează că, în acel moment, sistemul bancar s-ar putea prăbuşi. Nu numai cel grec dar şi mari bănci germane şi franceze care au investit miliarde în Grecia. Şi aşa, criza financiară dintr-o economie europeană marginală s-ar putea propaga în toată Europa. Şi ar putea afecta şi economia americană, după cum declara de curând preşedintele Rezervelor federale. Iar la Washington, nimeni nu ştie dacă economia americană, şi aşa fragilizată de criza din 2008-2009, ar rezista şocului european.

Printre pesimişti sau realişti se numără şi miliardarul George Soros care nu exclude posibilitatea ca pentru prima dată o ţară să iasă din zona euro. În aceste condiţii, Soros crede că este momentul ca ţările din Uniunea Europeană să iar măsuri spre o politică bugetară comună, singura şansă de a controla cheltuielile unor ţări precum Grecia.

La Paris, preşedintele Sarkozy a anunţat însă că băncile franceze sunt pregătite să ajute masiv Grecia şi să prelungească scadenţa titlurilor de stat pe care le deţin. O amânare voluntară care ar putea convinge şi băncile germane să urmeze exemplul.

În Parlamentul de la Atena, Partidul Socialist al premierului Papandreou are o majoritate de numai cinci mandate, care ar fi suficientă pentru a adopta noul plan de austeritate. Numai că la presiunea străzii, cel puţin doi parlamentari socialişti au anunţat să se vor abţine de la vot.
Iar presiunea populară o sa crească în aceste zile. Marţi şi miercuri este programată o grevă generală. Iar protestatarii care ocupă de zile în șir piaţa Syntagma, din faţa Parlamentului, au declarat că vor bloca accesul deputaţilor în clădire. Blocând astfel şi votul de miercuri şi joi.
Iar pe Acropole, unul din marile sindicate din Grecia a întins pancarte imense pe care se poate citi „Puterea este a poporului care nu se predă niciodată”.

În cotidianul the Guardian a apărut astăzi un comentariu în care se vorbeşte de „neocolonialismul Uniunii Europene” în raport cu Grecia, Iar Bruxelles-ul este acuzat că ar vrea să „reformeze şi civilizeze cu forţa” o ţară membră a Uniunii europene. În pofida criticilor, încă nu s-a găsit alternativă la împrumutul Uniunii Europene, Iar duminică, miniştrii de finanţe din ţările euro se întâlnesc din nou pentru a discuta despre un nou credit. În speranţa ca Parlamentul grec va fi adoptat noul plan de austeritate.
XS
SM
MD
LG