Linkuri accesibilitate

Reforma justiţiei, cu tensiuni în AIE


Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim: „Prin scrierea unei strategii, lucrurile nu se vor schimba de la sine”.


Preşedintele interimar al Republicii Moldova Marian Lupu a convocat astăzi şedinţa comisiei pentru reformarea organelor de protecţie a ordinii de drept pe care a înfiinţat-o pentru a grăbi reforma justiţiei. Marian Lupu a anunţat că o strategie de reformare a justiţiei va fi gata spre aprobare în Parlament până în luna septembrie. După cum ne spune Diana Răileanu, tensiunea a fost la nivele înalte în cadrul dezbaterilor.


Reforma justiţiei, cu tensiuni în AIE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct



La şedinţa Consiliului Naţional pentru „reforma organelor de ocrotire a normelor de drept”, cum l-a intitulat în decretul de constituire preşedintele Marian Lupu, s-a stabilit că Ministerului Justiţiei i-a revenit sarcina să elaboreze un parcurs strategic pentru reforma în domeniu.

Marian Lupu
Marian Lupu: „Nu poţi să faci o reformă dacă nu ai o abordare strategică, altminteri, dacă faci ceva fără o strategie, vă daţi seama că te mişti haotic, te mişti segmentat, sporadic, şi asta nu înseamnă reformă, asta înseamnă mimare de reformă. Sunt multe probleme în acest domeniu, noi trebuie să găsim idei-modele, ca odată cu aplicarea acestora să dispară problemele care astăzi sunt foarte şi foarte grave şi afectează dreptul cetăţenilor Republicii Moldova la o justiţie corectă şi de a se simţi, într-adevăr, protejaţi de către stat în drepturile lor constituţionale.”

Reformarea întregului sistem – justiţie, poliţie, procuratură - reprezintă un angajament al actualei guvernări în faţa Uniunii Europene şi o precondiţie pentru ca Republica Moldova să obţină asistenţa de 50 de milioane euro din partea UE pentru reformare.

Marian Lupu: „Banii, deja din start au fost programaţi pentru anul viitor. Pe care motiv strategia a fost şi rezultatul discuţiei cu reprezentanţii Uniunii Europene. De aici încolo, la şedinţe sunt liberi să participe şi sunt invitaţi să participe ambasadorii statelor membre UE, experţii europeni care ajută instituţiile în cadrul elaborării acestor reforme. Sunt în drept să intervină, să pună întrebări, este un format absolut firesc, ţinînd cont de faptul că avem un parteneriat în elaborarea şi promovarea acestor reforme.”

L-am întrebat pe ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, responsabil de elaborarea strategiei de reformare a justiţiei, ce anume va conţine documentul.

Oleg Efrim
Oleg Efrim: „Prin însăşi scrierea strategiei lucrurile nu se vor schimba de la sine. Urmează după aceea un proces complicat şi poate anevoios de elaborare a modificărilor, de promovare a lor în guvern şi parlament şi implementarea ulterioară a legilor. Sunt şapte piloni pe care ne propunem să fundamentăm viitoarea strategie, acestea ţin de reforma sistemului judecătoresc, reforma procedurilor penale, abordarea justiţiei ca un factor de creştere economică şi multe altele. Toate acestea vor putea fi văzute mai aproape de începutul lunii iulie.”

Expertul de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Corneliu Gurin, crede că punerea în aplicare a prevederilor acestei strategii va fi cea mai grea încercare pentru autorităţile moldovene.

Corneliu Gurin
Corneliu Gurin: „Teoretic este relativ uşor pentru că e vorba de un document de politici care nu prea obligă la mare lucru. Tot greul e după aceasta. Aşa înţeleg că strategia care se elaborează acum e vorba de 5 ani de implementare a ei.”

Europa Liberă: Să înţeleg că ar trebui să ne aşteptăm la o finalitate a reformei justiţiei în cinci ani?

Corneliu Gurin: „Finalitate, da. Dar, pe anumite domenii, anumite lucruri pot fi simţite la finele anului curent. În ceea ce priveşte reformele procedurale, poate unele reforme instituţionale ale Ministerului de Interne, CCCEC, Serviciul Vamal, Grăniceri, poate pe parcursul anului viitor. Ceea ce ţine de instanţe, ceea ce ţine de reforma procuraturii, de statutul judecătorilor, asta va mai dura şi trei, şi patru şi cinci, poate chiar mai mulţi ani.”

Vom aminti că imediat după Constituirea Consiliului, ministrul Oleg Efrim a contestat obligativitatea prezenţei vice-speakerului Vladimir Plahotniuc în postura de vicepreşedinte al Consiliului. Astăzi, Marian Lupu a declarat pentru presă că „nimeni nu va fi exclus din Consiliu”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG