Linkuri accesibilitate

Justiția americană inculpă pentru corupție un fost guvernator de stat


Guvernatorul de Illinois Blagojevich în 2008

Împotriva lui Rod Balgojevich, guvernatorul statului Illinois, au fost formulate 24 de capete de acuzare.Rod Blagojevich, ales in doua rinduri guvernator al statului Illinois a fost gasit vinovat de coruptie de un tribunal din Chicago. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Primul proces intentat lui Rod Blagojevich s-a incheiat cu un juriu indecis, de data aceasta insa inculpatul a fost gasit vinovat. Se pare ca inregistrarile audio, facute de FBI, in care Blagojevich poate fi auzit intre altele incercind sa vinda locul in Senat, eliberat de Barack Obama, dupa ce acesta a devenit presedinte, au fost argumente decisive pentru noul juriu.

Rod Blagojevich devine astfel cel de-al doilea guvernator consecutiv al statului, care este condamnat pentru fapte de coruptie. Predecesorul sau, George Ryan este la inchisoare, sentinta in cazul lui fiind de sase ani si jumatate. In cazul lui Rod Blagojevich, pedeapsa poate fi de intre 7 si 15 ani inchisoare. La iesirea din tribunal, fostul guvernator care este in libertate pe cautiune a spus, „Una dintre lectiile invatate din cele intimplate este sa vorbesc mai putin, asa ca nu voi elabora pe marginea celor intimplate”, adaugind ca vrea sa mearga acasa si sa le explice fetitelor sale de 8 si 14 ani.

Cazul s-a declansat la 9 decembrie 2008, cind guvernatorul de atunci Rod Blagojevich a fost trezit de agenti federali la locuinta sa de Chicago, pe care a parasit-o cu catuse la miini. Procurori federali investigau administratia Blagojevich de-acum de ani de zile si citiva dintre colaboratorii sai fusesera de-acum condamnati. Rod Blagojevich a fost rapid demis din functie, prin procedura legislativa.

Procurorii au scos in evidenta ieri ca juriul a recunoscut delictele comise de Rod Blagojevich, care intre altele a incercat sa vinda un loc in Senat si a solicitat contributii in numerar, inainte de a semna un proiect de lege. Impotriva guvernatorului au fost formulate 24 de capete de acuzare. Procurorul Fitzgerald a spus referindu-se la cele doua cazuri de guvernatori condamnati, „Sper ca de-acum incolo mesajul autoritatilor se va face inteles.”

Sentinta va depinde de judecator. O multime de factori sint luati in considerare, inclusiv daca inculpatul a mintit in tribunal, ceea ce Rod Blagojevich a facut. Fostul guvernator a incercat sa convinga juriul ca ceea ce se aude in inregistrarile FBI nu sint dovezi ale unor fapte penale ci mai curind idei, unele bune altele rele, enuntate in procesul luarii de decizii. Dar membrii in juriu nu au crezut explicatia.
XS
SM
MD
LG