Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Măsuri radicale împotriva polițiștilor copupți în Bulgaria


Guvernul centrist, condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov, a declarat război corupției din Poliție.


În vara această turiștii străini care își petrec vacanța în stațiunile bulgare sau traversează aceasta țară în drum spre Turcia și Grecia, vor avea, se pare, probleme mai mici cu polițiștii corupți.

Guvernul centrist condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov, a declarat război corupției în acest sector. Scopul nedeclarat îl reprezintă îmbunătățirea șanselor Bulgariei de a adera la zona Schengen. Principala armă în acest război este direcția specială - anchete interne, creată cu doi ani în urmă. Numărul anchetelor a depășit câteva sute în decurs de un singur an.

Lista celor peste 20 de ofițeri cu funcții de răspundere condamnați este condusă de Raif Mustafa - adjunct al ministrului de interne în guvernul precedent. El a primit doi ani de închisoare cu comutarea pedepsei în cea de a doua instanță. Mustafa a fost intermediar la obținerea unei mite în valoare de 50 000 de euro.

Experiența de pînă acum arată că cea mai mare mită pe care o poate primi un polițist - pentru informații secrete despre anchetarea unor capi ai lumii interlope - atinge echivalentul a 2500 de euro. „Salvarea” - în ghilimele - a unui șofer beat care a cauzat un accident rutier, poate depăși 1500 de euro.

În orașul Pazardjik cu o lună în urmă au fost arestați 10 polițiști de circulație care câștigau în medie pe zi câte 500 de euro pe autostradă Sofia-Plovdiv-Istanbul. 60 polițiști au fost condamnați numai în acest an pentru că au asigurat protecția unor traficanți de narcotice.

De la 250 de euro în sus plătește mafia imobiliară pentru verificarea în computerele Ministerului de Interne dacă proprietarul decedat al unei locuințe are sau nu rude în viață.

Zeci de polițiști primesc câteva sute de euro pe lună pentru a nu le deranja pe prostituate și a avertiza despre eventuale operațiuni ale poliției.
XS
SM
MD
LG