Linkuri accesibilitate

„Au reparat o casă, dar s-au achitat pentru două...”


Tudor Şeptilici (centru)
Tudor Şeptilici (centru)

Un interviu cu Tudor Șeptilici despre mediul de afaceri și consiliile locale în raionul Nisporeni.


Care este situaţia afacerilor în raionul Nisporeni din Republica Moldova? Ce s-a schimbat în ultimii ani şi au ce a rămas neschimbat? - a fost întrebarea pe care Valentina Ursu i-a adresat-o lui Tudor Şeptelici, director al companiei „Codreanca”, consilier raional Nisporeni.


Un interviu cu Tudor Șeptilici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct



Tudor Şeptelici: „Eu nu văd nici o schimbare spre bine. Dacă e să luăm la nivel de raionul Nisporeni: fosta conducere în genere nu s-a ocupat cu mediul de afacere. Pentru susţinerea businessului în fiecare an se aloca 90 de mii de lei, care erau deplasări la expoziţii sau totaluri la o masă rotundă. În rest, nu se făcea nimic. Nu avem deschis în patru ani absolut nimic în afaceri. Nu este deschisă nici o întreprindere, nu este deschis nici un loc de muncă.”

Europa Liberă: Raionul Nisporeni este atractiv pentru investiţii?

Tudor Şeptelici:
„Este. Noi foarte mult am trâmbiţat pentru a face un parc industrial, sunt foarte mulţi oameni neangajaţi. Dacă e să luăm aceeaşi agricultură – suntem un raion agrar şi noi în afară de o uscătorie particulară, noi nu avem o fabrică de conserve. Nu este achiziţionată producţia. Dacă am fi avut un parc industrial cât de cât se putea de atras investiţii din afară.”

Europa Liberă: Cine trebuie să creeze condiţii pentru atragerea investiţiilor străine şi locale ? Autorităţile locale sau cele centrale?

Tudor Şeptelici:
„Autorităţile locale trebuie să lucreze, autorităţile centrale trebuie să ne susţină. Autorităţile centrale în aceşti ultimii patru ani de zile, eu vorbesc ca şi consilier, practic nu am văzut nimeni să vină şi să propună o direcţie sau altă direcţie – daţi s-o dezvoltăm. Am vrut să dezvoltăm turismul, unde a fost câştigat un proiect. Şi proiectul dat a costat – consiliul raional am alocat 638 de mii de lei. Ştiţi ce au făcut? Au reparat o casă, dar s-au achitat pentru două case. Am făcut o reparaţie la tabăra de odihnă, dar n-am făcut un drum de acces la mănăstire. Şi asta este.”

Europa Liberă: Domnule Şeptelici, dar care ar mai fi motivele pentru care investitorii nu se grăbesc să dezvolte afaceri? Birocraţia? Corupţia?

Tudor Şeptelici:
„Nu, foarte des aud corupţie, dar întâi trebuie eliminată birocraţia şi pasivitatea în consiliile raionale. În consiliile raionale nimeresc, datorită la numărul de consilieri şi interesul de partid, nimeresc oameni foarte întâmplători. Iată, uitaţi-vă: preşedintele consiliului – pedagog. Vicepreşedintele consiliului, care era pe economie şi dezvoltare – cu tehnicul de comunicare, oameni buni. Pe urmă am avut vicepreşedinte, care a fost militar.”

Europa Liberă: Studiile lor, competenţa lor a fost inferioară?

Tudor Şeptelici:
„D-apoi cum? Sper că de data asta se va gândi lumea. Se va alege o conducere competentă. Noi foarte mult pierdem. Nu cunosc, să fi investit cineva cu cinci ani în urmă, când am adus investiţii trei milioane şi am refăcut fabrica la care lucrez, după aceea n-am mai văzut să aducă cineva investiţii foarte mari. Noi vorbim investiţii în a deschide locuri de muncă. Cu toate că partidele de guvernământ au promis atâtea locuri de muncă, atâtea locuri de muncă, dar eu nu le aud nici în ţară, nu ca să le aud în raion sau într-un sat.”
XS
SM
MD
LG