Linkuri accesibilitate

Un student cu probleme existențiale


Ion Efros

Cu Ion Efros, care a făcut un stagiu de practică la Viena și vrea să descopere tainele persuasiunii...

Ion Efros: „Este o chestie la romane și la nuvele: sunt foarte multe dialoguri. Iar pentru mine dialogurile cred că sunt o problemă. Mie imi place cartea care are mai mult nuanțe descriptive, cred ca este un motiv pentru care nu mai citesc romane, literatură artistică...”

Europa Liberă: Văd că ai lângă tine o carte care se cheamă „Psihologia Convingerii”?

Ion Efros:
„Motivația pentru care am început să o citesc a fost un eveniment, o experiență să-i zic așa, existențială. După pauza de masă, la un moment dat am fost abordat de o persoană, așa, foarte insistent, explicandu-mi că are o problemă, că i-a ars casa, că nu are unde locui și ar avea nevoie de ceva bani. Am scotocit puțin prin buzunare, am grămădit o mână de eurocenți, cred că erau vreo 3 euro. Și el atunci s-a uitat puțin crispat, iritat la mine, ca și cum l-aș fi luat peste picior, cum adică, îi dau doar 3 euro? Și atunci, fiind impresionat puțin de situația lui i-am dat 4 euro, am găsit în alt buzunar 2 monede de câte 2 euro. În acel moment el a zis: nu, dă-mi 10 euro. 10 euro nu i-am dat, el a rămas doar cu 4, dar nu asta e cel mai important moment.

Eu după asta mi-am pus întrebarea ce m-a făcut pe mine să-i dau și acei 4 euro, pentru că de fapt m-am simțit foarte agresat. Și ăsta a fost momentul și motivul principal pentru care am luat această carte de la un prienten, să văd de fapt care sunt metodele de influiență și convingere. Mai mult am răsfoit-o, căutam explicații la ceea ce mi s-a întâmplat mie.”

Europa Liberă: Și ai găsit?

Ion Efros:
„Nu prea.”
XS
SM
MD
LG