Linkuri accesibilitate

29.06 - Chișinău: Problema distrugerii echipamentului militar sovietic pe teritoriul R. Moldova


Primele zece tancuri din dotarea fostei armate ruse a 14-a urmează să fie casate luni şi marţi pe poligonul militar de lângă Tiraspol.




29 iunie 2001

Ora Moldovei.

Problema distrugerii echipamentului militar sovietic pe teritoriul R. Moldova.


Dan Ionescu: Nu numai Alianţa Nord Atlantică, ci şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa sprijină acţiunile de distrugere a echipamentului militar sovietic, rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Un prim pas va fi făcut la începutul săptămânii viitoare, aşa cum puteţi afla de la Lina Grîu.

Potrivit unor surse din cadrul OSCE, primele zece tancuri din dotarea fostei armate ruse a 14-a urmează să fie casate luni şi marţi pe poligonul militar de lângă Tiraspol, în conformitate cu prevederile Tratatului adaptat privind forţele armate convenţionale în Europa, semnat în noiembrie în 1999 la Istanbul. Prin semnarea acestui document, Rusia s-a angajat să evacueze sau să caseze până la 31 decembrie 2001 tehnica grea, pe care o are pe teritoriul Republicii Moldova.

Zilele acestea Misiunea OSCE în Republica Moldova şi comandamentul grupului operativ de trupe ruse convin ultimele detalii tehnice ale casării primelor zece tancuri.
Adjunctul şefului misiunii OSCE în Republica Moldova, Oswald Shneidratus, a declarat pentru postul nostru de radio, că partea rusă a informat Misiunea OSCE despre intenţiile de a începe procesul de utilizare a tehnicii militare şi a invitat experţii OSCE să monitorizeze acest proces.

Oswald Shneidratus: „Federaţia Rusă s-a angajat la Istanbul să retragă toată tehnica militară limitată de Tratatul FACE până la sfârşitul acestui an. Noi, Misiunea OSCE, am semnat un protocol bilateral, în conformitate cu care vom notifica evacuarea, fie casarea acestei tehnici. Partea rusă ne-a informat că partea rusă va începe procesul de utilizare a tehnicii grele în luna iulie. Noi am fost invitaţi să monitorizăm acest proces. Misiunea nu are deocamdată nici un indiciu că Rusia ar putea să nu reuşească casarea în termen a tehnicii grele.”

Întrebat de noi, când ar putea începe retragerea tehnicii şi muniţiilor, Oswald Shneidratus a spus: „Acest lucru depinde de Federaţia Rusă. Tot ce ştim la moment este că a început casarea. În ceea ce priveşte retragerea nu avem deocamdată informaţii noi.”

Până luni, când ar trebui să înceapă casarea tancurilor, în Republica Moldova urmează să sosească doi experţi ai OSCE, care vor confirma corectitudinea procedurilor. Tratatul adaptat FACE prevede o procedură specială de casare, care presupune efectuarea a cinci secţiuni cu aparatul de sudură, prin care tancurile sunt dezasamblate şi care garantează că tehnica militară nu va mai putea fi restabilită după casare.

Potrivit unor surse din cadrul OSCE, metalul rezultat în urma distrugerii tancurilor va servi ca materie primă pentru uzina metalurgică de la Râbniţa. Conform datelor oficiale, Federaţia Rusă urmează să retragă din regiunile de Est ale Republicii Moldova 108 tancuri, 214 blindate, şapte elicoptere şi 125 de piese de artilerie.

Deşi a trecut mai bine de o jumătate din termenul stabilit la Istanbul, Federaţia Rusă nu a întreprins până în prezent practic nimic pentru a-şi îndeplini angajamentele de retragere. În cei aproape doi ani au fost evacuate doar patru garnituri de tren, în mare parte cu echipament militar şi nu cu armament sau muniţii.

Principalul argument formulat ca scuză a fost opoziţia dură a administraţiei de la Tiraspol, care a declarat că muniţiile şi tehnica sunt proprietatea aşa-zisului popor transnistrean. Acum poziţia Tiraspolului este cu totul schimbată datorită, se pare, înţelegerii de a împărţi cu Moscova 50 la 50 a veniturilor obţinute de pe urma procesului de retragere şi casare, finanţat de Occident prin intermediul OSCE, dar şi a veniturilor fabuloase, pe care ar urma să le aibă uzina metalurgică de la Râbniţa, controlată de separatişti, în urma topirii metalului rezultat de pe urma casării.

Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa a fost semnat la Paris în noiembrie 1990 între Alianţa Nord Atlantică şi Organizaţia Tratatului de la Varșovia. După destrămarea lagărului socialist şi dispariţia Tratatului de la Warszawa, documentul a fost adaptat la noile realităţi şi semnat de 30 de state în cadrul summitului de la Istanbul din noiembrie ʼ99.

Tratatul stabileşte plafoanele admise la cinci categorii de armament: tancuri, avioane şi vehicule blindate de luptă, artilerie cu calibru mai mare de o sută de milimetri şi elicoptere de atac. El va intra în vigoare la momentul ratificării acestui tratat de toate statele semnatare. Până în prezent documentul a fost ratificat doar de Ucraina şi Bielarus, celelalte state fiind în aşteptarea îndeplinirii de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate în contextul Tratatului.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG