Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre Rusia și Belarus în derivă


Rusia încearcă să preia controlul asupra unor ramuri cheie ale economiei belaruse.Rusia a întrerupt la miezul nopţii livrările de electricitate spre Belarus, pentru că republica vecină nu şi-a plătit o datorie de peste 20 de milioane de dolari. Măsura în sine nu va fi simţită de consumatorul de rând, pentru că Belarus importă nu mai mult de12 de la sută din necesarul de electricitate din Rusia. Dar este încă un semn al crizei economice grave în care se află Belarus şi al crizei in care se află relaţiile dintre Moscova şi Minsk. Ileana Giurhcescu are mai multe informaţii:

Purtătorul de cuvânt al firmei de stat Inter RAO UES, a precizat că firma sa speră că poate relua cât mai repede livrările. Anton Nazarov a spus că relaţiile cu Belarus sunt constructive, că negocierile s-ar putea încheia în scurt timp dar că pentru moment, firma sistează livrările de electricitate.

În replică, firma Belenergo declară că ar putea achita datoria dacă ar putea găsi rublele necesare. În acest moment, R. Belarus trece prin cea mai severă criză financiară din istoria postsovietică a republicii: rubla locală a pierdut peste jumătate din valoare iar valuta forte, inclusiv rubla rusă, au dispărut aproape de pe piaţă.

Rusia a redus încă de la începutul lunii livrările de electricitate, aşteptând ca partenerul belarus să-şi plătească datoria. Economista Tatyana Manyonok a declarat Europei Libere că suspendarea livrărilor în sine nu este nici o tragedie, industria va continua să funcţioneze normal, consumatorii normali vor avea electricitate. Dar, pe termen lung, consecinţele ar putea fi dramatice pentru economia belarusă: Rusia a susţinut ani de zile, financiar, economia belarusă. Până şi astăzi, Belarus plăteşte pentru gaz, de exemplu, un sfert din preţul plătit de alţi clienţi europeni ai Rusiei.

Simultan însă, Rusia încearcă să preia controlul asupra unor ramuri cheie ale economiei belaruse. Săptămâna trecută s-a anunţat oficial că regimul de la Minsk este dispus să cedeze Rusiei controlul asupra întregii reţele de gazoducte. Desigur, contra unei sume respectabile. De 2, 5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, Rusia a negociat, la începutul lunii, un credit pentru Belarus de 3 miliarde de dolari.
XS
SM
MD
LG