Linkuri accesibilitate

Proteste pașnice și represiune la Minsk


Minsk 29 iunie 2011
Minsk 29 iunie 2011

Circa 300 de persoane în faţa instanţelor de la Minsk după protestul de noaptea trecută.



Secretarul de stat american doamna Hillary Clinton acordă o atenţie deosebită în actualul său turneu european crizei economice şi politice din Belarus. Vorbind astazi în faţa parlamentarilor de la Budapesta, doamna Clinton a făcut apel la solidaritate cu protestatarii din Minsk şi se aşteaptă ca în discursul din aceasta seara de la Vilnius, subiectul să fie reluat cu încă şi mai multă putere. Hillary Clinton spune că ţările care au devenit democraţii consolidate ar trebui să „împărtăşească din experienţa lor noile democraţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi să îşi arate solidaritatea cu cei care protestează pe străzile din Belarus, Libia şi din întreaga lume”.

In cursul zilei de astazi aproximativ 300 de persoane apar in faţa instanţelor de la Minsk pentru că au participat la protestul de noaptea trecută. Demonstranții au fost convocaţi la acest protest prin reţelele de socializare si nu au fost strigate nici un fel de lozinci anti-prezidenţiale sau anti-guvernamentale, oamenii manifestîndu-şi nemulţumirile prin aplauze si claxoane... Manifestanţii au traversat oraşul şi astfel de proteste au loc in fiecare miercuri seara de cinci săptămîni. Se aşteaptă ca sîmbătă protestele să fie de amploare mai mare.




Corespondentul Europei Libere la aceste proteste spune că participarea a fost noaptea trecută de aproximativ 1000 de oameni şi că cei care au ieşit pe stradă au fost mai ales oamenii implicaţi politic, activişti ai partidelor de opozitie şi nu foarte mulţi oameni obişnuiţi, în ciuda situaţiei economice foarte dificile din ţară. Cu toate acestea, spune corespondentul nostru, faptul ca marşul protestatarilor a fost întimpinat de claxoanele de aprobare ale maşinilor care treceau pe străzile centrale din Minsk arată că există un sprijin tacit al acestor mişcări, dar oamenilor le este teamă să ia parte activă în protestele împotriva regimului.

Pe de altă parte, ieri seară, televiziunea rusa NTV, controlată de compania de stat Gazprom a difuzat un lung documentar despre protestele din Belarus, în care se spunea că oamenii de rînd au ieşit pe străzi şi nu activiştii politici pentru că oamenii nu mai au din ce să trăiască, filmul bătîndu-şi joc şi de politica preşedintelui Lukașenka.
XS
SM
MD
LG