Linkuri accesibilitate

Franzeluța cea de toate zilele și o demisie cu cîntec


Eugen Baleca: „vor să mă dea la o parte pentru că nu vreau să promovez interesele comerciale ale reprezentanţilor puterii.”Directorul celei mai mari întreprinderi de panificaţie din Moldova şi-a dat astăzi demisia, după ce fusese concediat de conducerea fabricii şi apoi repus în funcţie de un tribunal. Situaţia confuză de la „Franzeluţa” este de câteva săptămâni subiect de dispută nu doar în interiorul firmei, ci şi între politicienii din AIE. Anunţându-şi astăzi demisia, Eugen Baleca a spus că ea este rezultatul presiunilor făcute asupra lui de guvern. Detalii are Lucia Diaconu.

Directorul combinatului „Franzeluța” și-a anunțat demisia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct


Eugen Baleca a declarat presei că se conformează deciziei Consiliului de administraţie al întreprinderii privind destituirea sa din cauza ameninţărilor dar şi din cauza situaţiei dificile de la Franzeluţa: „Organele puterii, Ministerul Agriculturii, organele de ordine fac o aşa presiune la întreprindere că este imposibilă o activitate
Eugen Baleca

normală a întreprinderii. Deoarece se pune pe cîntar liniştea a 2500 de angajaţi care sînt presaţi şi deoarece eu nu pot să mă opun acestui lucru ca director şi nu le pot asigura salariu în condiţiile cînd Consiliul nu-şi îndeplineşte funcţiile şi mă supune pericolului cercetării penale am decis să demisionez. Dar aş vrea încă o dată să vă atrag atenţia că vor să mă dea la o parte pentru că nu le convin ca director pentru că nu vreau să promovez interesele comerciale reprezentanţilor puterii.”

Iată care a fost replica viceministrului agriculturii Viorel
Viorel Guțu, viceministrul agriculturii

Guţu: „Mie îmi pare că cea mai mare presiune a fost din partea domnului Baleca de a rămîne în funcţia de director al întreprinderii şi toate tentativele de a aduce întreprinderea la normal au fost împiedicate de domnul Baleca şi eu cred că decizia de a demisiona din această funcţie este şi logică.”

La 21 iunie Consiliul de administraţie al întreprinderii l-a demis pe Baleca din funcţie. Ulterior factori decizionali care au sprijinit disponibilizarea sa au făcut trimitere la o expertiză financiară ce ar fi dat în vileag acţiuni reprobabile ale directorului Baleca ce au cauzat prejudicii în valoare de 24 milioane de lei.

Baleca a fost repus în funcţie de un tribunal în mai puţin de 24 de ore pe motiv că destituirea sa a fost votată în lipsa cvorumului necesar. Peste cîteva zile ministrul agriculturii Vasile Bumacov, într-o emisiune televizată, a lansat presupunerea că directorul Franzeluţei ar fi urmărit falimentarea societăţii comerciale, subordonate ministerului. Tot atunci Bumacov a avertizat că prelungirea crizei la Franzeluţa ar putea perturba starea pieţei.

Tot săptămîna trecută, premierul Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele parlamentului, democratul Vlad Plahotniuc, s-au acuzat reciproc că ar încerca să obţină controlul asupra mai multor întreprinderi de stat, între care şi producătorul de pîine Franzeluţa.

Purtătorul de cuvînt al prim-ministrului Igor Volniţchi a calificat demisia lui Baleca drept „o încercare de a ieşi onorabil din scandal”: „La Franzeluţa urmează să se facă un audit. Alte întreprinderi care vor fi vizate de acţiunile în continuare ale premierului sînt Metal feros, Moldtelecom, Moldovagaz.” Mai mulţi experţi au subliniat că gestul lui Baleca de a se conforma unei decizii fără putere juridică are mai curînd valoare publicitară într-o confruntare obscură.

Momentan comisariatul de poliţie Botanica verifică dacă Eugen Baleca se face vinovat de faptul că, în urmă cu două zile, ar fi zădărnicit accesul poliţiei în clădirea societăţii, împiedicînd astfel desfăşurarea operaţiunii de verificare a unei presupuse plantări de exploziv la Franzeluţa, anunţate telefonic de un anonim.

Ofiţerul de presă al Procuraturii, Maria Vieru a declarat Europei Libere că dosarul deschis de procurori pe faptul cauzării de daune materiale prin înşelăciune de factori de decizie ai întreprinderii a fost încetat la sfîrşitul lunii februarie în lipsa elementelor unei infracţiuni.” În gestiunea procuraturii, la moment, dosare pe numele lui Baleca nu sînt”, a confirmat Maria Vieru postului nostru de radio.

Preşedintele Consiliului de administraţie al SA FRANZELUŢA, Ştefan Chitoroagă a confirmat faptul că declaraţia directorului Baleca privind retragerea sa din funcţie nu are temei juridic, în condiţiile în care instanţa a suspendat deciza de disponibilizare. Ca să fie de bună seamă demis, Baleca ar urma să ceară Consiliului de administraţie să-i fie întrerupt contractul de muncă.
Viceministrul agriculturii Viorel Guţu a anunţat azi că pentru suplinirea funcţiei de director la Franzeluţa va fi anunţat un concurs.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG