Linkuri accesibilitate

Pe urmele contrabandei cu substanțe radioactive


Substanța radioactivă confiscată în Moldova
Substanța radioactivă confiscată în Moldova

Anatol Plugaru: „criminalii de când e lumea s-au folosit de neajunsurile pe care le are un sistem de stat, un sistem de apărare.”



Poliţia a dat ieri detalii despre recenta captură de uraniu de la Chişinău, spunând printre altele că el putea fi folosit pentru o bombă şi că beneficiarul urma să fie un individ dintr-o ţară musulmană africană. Diana Răileanu a încercat să afle cât de mare şi cât de frecventă este ameninţarea traficului de substanţe periculoase în Republica Moldova.

Pe urmele contrabandei cu uraniu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct


Fostul ministru de interne, Vladimir Ţurcan, constată cu îngrijorare că Republica Moldova este aleasă tot mai frecvent de grupările criminale pentru operaţiuni de tranzit, amintind că poliţia moldoveană a contracarat o tentativă similară în august 2010.

„Lucrurile acestea, dintr-o parte, vorbesc că Ministerul de
Vlad Țurcan

Interne, cel puţin, controlează acest proces, în sensul că îl curmează la timpul necesar, dar asta vorbeşte şi despre aceea că cei care încearcă să facă această contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova înţeleg foarte bine că astăzi, cu regret, datorită şi faptului că situaţia politică este foarte şi foarte instabilă, este o posibilitate de a trece evitând atenţia organelor de drept. Această problemă poate într-o oarecare măsură să afecteze şi imaginea Republicii Moldova.”

Ministerul de Interne a anunţat că în capturarea suspecţilor bănuiţi de trafic cu uranium, autorităţile moldovene au primit asistenţă din Ucraina, Germania şi Statele Unite. Vladimir Ţurcan notează că operaţiuni de asemenea anvergură sunt peste capacităţile organelor naţionale de poliţie.

„De sine stătător aşa fel de operaţiune nu poate fi efectuată. Noi avem nevoie de această conlucrare. Dar faptul că colaboratorii Ministerului de Interne au demonstrat posibilitatea de a curma această contrabandă vorbeşte despre aceea că sunt unele posibilităţi. Eu sunt sigur că ele sunt foarte şi foarte minimale dacă vorbim despre pericolul social şi politic şi internaţional al acestei crime.”

Anatol Plugaru

Şi Anatol Plugaru, fost ministru al securităţii, este de părere că Republica Moldova a fost aleasă drept ţară de tranzit, pentru că grupările criminale au falsa impresie că autorităţile moldovene nu au suficiente capacităţi pentru a contracara astfel de operaţiuni:

„Într-adevăr criminalii merg cu doi paşi înainte şi ei de când e lumea s-au folosit de neajunsurile pe care le are un sistem de stat, un sistem de apărare. Anume acum huzuresc ei, când aceste instituţii sunt slăbite. Vă aduceţi aminte de acele 200 şi ceva de kg de heroina? Şi ce vreţi dvs dacă nici până în ziua de azi nu se ştie ce unde-s cei vinovaţi, dacă niciun cap nu a căzut?”



Ministerul de Interne a reţinut şase persoane bănuite de apartenenţa la o reţea cu ramificaţii internaţionale. MAI a mai declarat că patru dintre persoanele reţinute sunt locuitori din dreapta Nistrului, iar alţi doi - din regiunea transnistreană, unul dintre aceştia avînd şi cetăţenie a Federaţiei Ruse.
Previous Next

XS
SM
MD
LG