Linkuri accesibilitate

„Primăvara arabă” la început de vară


Tineri demonstranți miercuri la Cairo, angajați în ciocniri cu poliția
Tineri demonstranți miercuri la Cairo, angajați în ciocniri cu poliția

O dezbatere deschisă despre trecut si fenomene cum ar fi corupția ar fi necesară și în Egipt și în Tunisia, dar, judecînd după modelul est-european, ea nu se va produce curînd.



Care este pulsul „primaverii arabe”, intrata de-acum in vara? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Absolventii revoltelor populare, Egiptul si Tunisia schioapata. In Libia, tara e divizata si razboiul continua. In Yemen, chiar si in lipsa presedintelui, balanta nu pare sa incline intr-o directie sau celalalta. In Siria, experti anticipeaza un conflict singeros si de durata. Restul regimurilor - poate cu exceptia Bahreinului - par deocamdata la adapost.

Dar ce se intimpla in Egipt si Tunisia, tari aflate la celalalt capat al tunelului? Libertatea de expresie pare sa nu aiba limite. Exista zeci de partide politice. Se creaza coalitii, exista disensiuni si schimbari de pozitii. In acest sens, apreciaza analistii, schimbarea este radicala. Dar din pacate, in linii mari, ea se opreste aici.

In Tunisia, guvernul de tranzitie, format dupa inlaturarea presedintelui este format din persoane, care au facut politica sub vechiul regim, timp de multi ani. Politia nu este la fel de omniprezenta, dar ramine o forta. Chiar daca presedintele Zine el-Abidine Ben Ali se afla in Arabia Saudita - si a fost condamnat in absenta pentru frauda - cei mai multi dintre cei care l-au servit si-au mentinut pozitiile. Economia nu a suferit nici o schimbare.

In Egipt situatia este similara. Tara este condusa se un guvern militar, fostul presedinte Hosni Mubarak provenind si el din rindurile armatei. Pentru ca multi birocrati ai vechiului regim si-au mentinut pozitiile, schimbarile institutionale sint minime. Problema pe care analistii si-o pun este daca populatiile se vor multumi cu libertatea de exprimare si de asociere sau vor dori mai mult. De-acum in Egipt manifestatiile au reparut. Multi argumenteaza – asa cum am auzit si in Estul Europei - ca schimbarile trebuie sa fie treptate, pentru ca clasa politica a fost si ea luata prin surprindere de succesul revoltelor din aceasta primavara. Legile si regulile fundamentale ale societatilor respective trebuie regindite si asta cere timp. Dar nu se stie daca oamenii au rabdare, acum ca au gustat libertatea.

Cei 2,000 adunati marti in Piata Tahir din Cairo isi doresc de-acum mai mult. O dezbatere deschisa cu privire la trecut si fenomene cum ar fi coruptia ar fi necesara in ambele tari, dar, judecind dupa modelul est-european, ea nu se va produce curind, daca se va produce vreodata. Nu este in interesul noilor guvernanti.
XS
SM
MD
LG