Linkuri accesibilitate

Iranul livrează armament insurgenților din Irak și Afganistan


Pentagonul se teme că acțiunile iraniene în zona Golfului ar putea să antreneze o confruntare directă.Iranul transfera munitie de lupta aliatilor din Irak si Afganistan – arata surse de informatii americane. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Garda Revolutionara Iraniana, unitatea de elita a regimului, a transferat - conform serviciilor de informatii americane - munitie catre aliati din Irak si Afganistan, in incercarea de a obtine accelerarea retragerii americane din regiune. Proiectile explozive iraniene - care au omorit militari americani - au fost trimise in Irak, conform surselor respective. Aceleasi surse spun ca iranienii au trimis rachete cu raza lunga de actiune talibanilor din Afganistan, marind capacitatea insurgentilor de a lovi obiective americane si guvernamentale.

Daca aceste stiri se confirma, ele demonstreaza intensificarea competitiei intre Statele Unite si Iran pentru influenta in Orientul Mijlociu si Nordul Africii, competitie care se va intensifica odata cu retragerea americana. Statele Unite sint intr-o pozitie delicata. Primavara araba, revoltele din regiune, au inlaturat sau compromis regimuri aliate din Tunisia si pina in Bahrein. Pe de alta parte, in Irak si Afganistan, Washingtonul incearca sa lase in urma regimuri fidele.

Iranul incearca si el sa obtina avantaje strategice de pe urma situatiei incerte din regiune si sa accelereze retragerea americana. Fortele Statelor Unite anticipeaza ca activitatile iraniene de acest gen se vor intensifica in lunile urmatoare. In iunie, 15 militari americani au fost ucisi in Irak, cea mai mare cifra lunara, in ultimele doua luni. Comandamentul american pune atacurile pe seama gruparilor siite, pregatite de Garzile Revolutionare iraniene si nu militantilor suniti sau Al Qaeda, asa cum fusese cazul inainte.

In Afganistan, noile achizitii militare, fac ca talibanii sa poata lovi cu mai mare eficacitate la distante mai mari. Pentagonul se teme ca actiunile iraniene in Golf ar putea sa antreneze o confruntare directa. In acest sens fortele americane incearca sa imbunatateasca comunicarea intre diversele unitati si locatii.

Activismul militar iranian survine pe fondul luptei pentru putere la Teheran intre presedintele Mahmoud Ahmadinejad si liderul suprem aiatolahul, Ali Khamenei. Multi dintre aliatii presedintelui au fost arestati sub acuzatii de coruptie si se pune intrebarea daca Ahmadinejad isi va duce mandatul la bun sfirsit sau nu.

Oficialitati din Statele Unite si Uniunea Europeana spun ca Iranul este din ce in ce mai activ in incercarea de a influenta revoltele din Orientul Mijlociu si Nordul Africii. Teheranul a trimis consilieri in Siria in ajutorul presedintelui Bashar al-Assad, confruntat cu o astfel de revolta. Actiunile de propaganda iraniene in Egipt, Bahrein si Yemen s-au intensificat. Acolo, lideri pro-americani au fost sau sint pe cale de a fi inlaturati.
XS
SM
MD
LG