Linkuri accesibilitate

Soarta primăriei Chişinăului, decisă la Bălţi


Curtea Supremă de Justiţie a decis renumărarea voturilor din turul doi, la cererea PCRM, şi a mutat decizia de validare la instanţa din Bălți.


Curtea Supremă de Justiție nu a făcut public vreun argument din care a decis transferul, dar cei care l-au cerut, reprezentanţii PCRM, spun că ar avea motive să nu creadă unei hotărîri emise de instanţa de la Chişinău. Juristul PCRM, Sergiu Sîrbu, a declarat astăzi presei că cel puţin zece din actualii judecători ai Curţii de Apel Chişinău îşi doresc şefia acestei instanţe şi participa la concursurile ce se desfăşoară în această perioada pentru funcţia de preşedinte şi vicepreşedinte al Curţii de Apel. Prin urmare, spun comuniştii, pericolul unei decizii influenţate ar fi în cazul acestei instante extrem de pronunţat.


Soarta primăriei Chişinăului, decisă la Bălţi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct



Iată însă ce crede despre argumentele comuniştilor şi transferul decis de CSM juristul Sergiu Ostaf:

Sergiu Ostaf
„Curtea Supremă de Justiţie ar fi urmat să ne convingă că, într-adevăr, completul de judecata de la Curtea de Apel Chişinău care urma să examineze această cauză era compus din judecători care ar fi fost vulnerabili, aşa cum spun contestatarii, în faţa unor decizii politice. Dar aşa, în condiţiile în care argumentele nu au fost expuse şi partea motivantă a deciziei Curţii Supreme de Justiţie nu a fost publicată, apar motive de îngrijorare şi suspiciune. Dacă miza nu ar fi atît de mare, poate nu m-ar îngrijora. Pentru că în mod normal trebuie să avem exact aceiaşi încredere în instanţa de la Bălţi ca în oricare alta. Dar cînd ştim cît de mare este miza, este îngrijorător acest transfer. El nu pare justificat.”

Sergiu Ostaf se declară totuşi sigur că alegerile vor fi validate de Curtea de Apel de la Bălţi şi iată de ce:

„Sută la sută nu vom avea un alt scrutin. Este absolut sigur şi absolute cert. Condiţiile în care s-au desfăşurat tururile I şi II sunt net superioare celor pe care le-am avut pînă acum. Acuzaţiile de fraudă sonorizate de PCRM sunt nişte speculaţii şi o încercare a PCRM de a demonstra că ei sunt combativi, că merg pînă la capăt, că folosesc tot instrumentariul care există, şi cel juridic, şi de altă natură, pentru a demonstra alegătorilor că formează un partid care se ţine de cuvînt şi luptă pînă la capăt. ”

Tot astăzi, comuniştii au acuzat într-un comunicat două partide din Alianţa de guvernare, cel liberal şi cel democrat, că ar exercita presiuni fără precedent asupra judecătorilor, presiuni prin care alianţa ar urmări să se menţină cu orice preţ la putere, aşa cum afirmă PCRM. Acuzaţiile au rămas fără răspuns din partea celor două partide vizate, dar conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a declarat în replică că ar fi bine ca emițătorii unor astfel de acuzaţii să-şi probeze declaraţiile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG