Linkuri accesibilitate

Ratko Mladic, expulzat din sala de judecată


Ratko Mladic

Tribunalul de la Haga va decide dacă acceptă alţi avocaţi, un rus şi un sârb, pe care Mladic însuşi i-a ales să-l reprezinte.


Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic judecat de Tribunalul ONU de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie a fost expulzat astăzi din sala de judecată pentru că a întrerupt în mod repetat audierile.

Judecătorul Alphons Orie a cerut gardienilor să-l escorteze afară din sala de judecată pe gălăgiosul Mladic, care, în replică, a strigat că el nu recunoaşte legitimitatea tribunalului ONU.

Inculpatul în vârstă de 69 de ani ameninţase să boicoteze şedinţa de judecată de astăzi, cea de-a doua audiere de la arestarea sa în luna mai în Serbia şi extrădarea la Haga după 16 ani de căutări.

Împotriva fostului comandant al sârbilor bosniaci sunt înaintate 11 capete de acuzare, inclusiv de genocid, în legătură cu masacrarea a 8 mii de băieţi şi bărbaţi musulmani la Srebrenica şi alte crime din timpul războiului bosniac de la începutul anilor 1990.

Mladic respinge acuzaţiile despre care a spus că sunt „monstruoase” şi „scârboase”. De la primele audieri, el a afişat o atitudine sfidătoare. Mai întâi refuzase să-şi scoată chipiul, apoi a refuzat să-şi înainteze pledoaria, iar apoi a cerut o lună pentru pregătiri.

Cererea i-a fost refuzată, iar astăzi judecătorul Alphons Orie a depus pledoaria de nevinovăţie în locul lui Mladic, aşa cum se procedează în asemenea cazuri. Tot după cutumele tribunalului, inculpatul a primit un avocat din oficiu, dar l-a refuzat.

Astăzi s-a decis că următoarele audieri vor avea loc după ce tribunalul va verifica competenţele şi va decide dacă acceptă alţi avocaţi, un rus şi un sârb, pe care Mladic însuşi i-a ales să-l reprezinte.
XS
SM
MD
LG