Linkuri accesibilitate

„Rusia ne „vânează“ fructele şi legumele” (Adevărul)


Reacții la declarațiile lui Alexandru Tănase la Europa Liberă (Jurnal de Chișinău).



În Jurnal de Chișinău puteți găsi un întreg lanț de reacții la declarațiile pe care le-a făcut Alexandru Tănase, în prezent judecător la Curtea Constituţională, într-un interviu acordat postului nostru de radio. El spunea că „o componentă a AIE vindea funcţii înalte în stat”. Analiștii spun însă că și AIE creeată după alegeri a promovat în funcţii persoane în funcție de contribuţia financiară a acestora în cadrul campaniilor electorale.

Tot acolo Petru Bogatu scrie că problema transnistreană este departe de a fi rezolvată. Pe de o parte, Moscova are nevoie de banii şi investiţiile Occidentului. Pe de altă parte însă, este obligată să ţină departe de hotarele sale UE şi NATO, întrucât extinderea euroatlantică ameninţă regimul autoritar al lui Putin. În aceste condiţii, Moscovei nu-i rămâne decât să joace teatru.

Nicolae Negru scrie ca „Politicianul nr. 1”, cum se pretinde premierul Vlad Filat în baza sondajelor, are un handicap evident: nu reușește să adune în jurul său adepți, ci doar subordonați. Și dacă nu va învăța să lucreze în echipă, partidul lui Filat se poate „dezumfla” la cel dintâi eșec.

In Timpul, Constantin Tănase amintește cititorilor că marii bărbaţi politici basarabeni care au făcut Unirea de la 1918 au fost absolvenţi ai universităţilor din capitala Imperiului Rus. Pe parcursul timpului, atitudinea elitelor politice şi culturale bucureştene faţă de aceşti „basarabeni ruşi” a fost diferită, dar constantă a fost o uşoară „crispare” şi neacceptare a lor. Poate anume de aici porneşte atitudinea uneori deschis boierească faţă de scriitorii basarabeni, presupune Constantin Tănase.

Iar George Damian, tot acolo, face câteva observații despre cum Rusia, prin formularea unor titluri, a schimbat conceptul celui de-al Doilea Război Mondial pentru ruși.

Și printre titlurile care apar în Adevărul: „Rusia ne „vânează“ fructele şi legumele”. Este un articol din care aflați ce șansă oferă Rusia Republicii Moldova și cum nu trebuie ratată. Iar analistul Igor Cașu semnează un comentariu în același cotidian în care răspunde la întrebarea dacă Ion Antonescu a fost sau n-a fost un erou.
XS
SM
MD
LG