Linkuri accesibilitate

Bacalaureat 2011 sau „analfabetism funcțional” (Evenimentul zilei)


Un sistem în care minciuna e forța motrice a întregii societăți” (România liberă).



Rezultatul dezastruos de la bacalaureatul elevilor romani – aproximativ 45% promovati – aduna astazi un mare numar de comentarii. Sorin Ionita reaminteste in Evenimentul zilei ca a profetit de vreo doi-trei ani acest moment, care trebuia oricum sa vina. In opinia sa, acuzatiile care i se aduc ministrului educatiei sunt neintemeiate: Daniel Funeriu nu a facut decat sa scoata la iveala realitatea, prin decizia ca in salile de examen sa fie montate camere de luat vederi. Asadar, nu s-a mai putut copia. Supravegheati ar fi fost mai mult profesorii decat elevii. Sorin Ionita mai spune ca crescuse enorm decalajul intre liceele de top si fostele scoli profesionale, transformate ulterior in licee. De ani de zile se ignora un fenomen de „analfabetism functional”.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct



Autorul considera ca cel mai mare pericol este in acest moment sistemul de presiuni politice declansate asupra ministrului Funeriu. Formidabilul lobby al universitatilor particulare din Romania – care au cam ramas fara potentiali studenti – l-ar putea face sa slabeasca exigentele pentru sesiunea a doua, din august, a examenului de bacalaureat.

Tot in Evenimentul zilei, editorialul semnat de Gabriel Gachi ii cere insa ministrului educatiei sa si puna ceva in loc la capatul acestei demonstratii: anume, o noua programa scolara. Deocamdata, exemplifica jurnalistul, Romania pregateste 5000 de absolventi in licee cu specializare cai ferate, in conditiile in care transportul feroviar este in cadere libera si fara sanse de redresare.

„Aici e vorba despre un sistem, cel in care minciuna e forta motrice a intregii societati: ierarhii profesionale, glorii politice sau de alta natura, grade universitare obtinute prin smecherie, frauda, minciuna, plagiat”- scrie si Nicolae Prelipceanu, in Romania libera.

Trebuie adaugat ca ziarul Azi cere demisia ministrului Daniel Funeriu. Fostul ministru al invatamantului din perioada 1996-1998, Andrei Marga, este cel care a facut prima incercare de reformare a sistemului de educatie. In Azi, el recunoaste ca trebuia iesit din ipocrizie, dar ii reproseaza presedintelui Traian Basescu afirmatia ca scoala romaneasca ar produce „tampiti”.
XS
SM
MD
LG