Linkuri accesibilitate

„Începutul reformei justiţiei”


Opoziţia comunistă spune că va contesta demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie de către deputaţii AIE.


Opoziția comuniştilor consideră decizia deputaţilor Alianţei pentru Integrare Europeană drept o încercare de a controla justiţia şi de a-i pune în pericol independenţa. Liliana Barbăroşie a consemnat şi reacţia comuniştilor, dar şi a unor editorialiști de la Chișinău.


Reacţii la demiterea lui Ion Muruianu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Link direct



Opoziţia interpretează demiterea lui Ion Muruianu drept un semnal politic prin care alianţa de guvernare ar vrea să arate sistemului judecătoresc cine este adevăratul „stăpîn” pe justiţie. În plus, PCRM-ul nu a ezitat să invoce şi încălcări procedurale, încălcări respinse de CSM şi Legislativ, dar care în opinia juristului comuniştilor, Sergiu Sîrbu, permit demararea unei proceduri de contestare:

Sergiu Sîrbu
„S-au făcut foarte multe lucruri stranii şi urâte astăzi în Parlament. Din cîte cunosc, decizia CSM a parvenit la Parlament abia după ce a fost votată hotărîrea. Mai mult decît atît, din cîte eu cunosc motivul demiterii, adică neexercitarea funcţiei, nici nu avea dreptul la viaţă deoarece nu există nici o decizie a colegiului disciplinar care l-ar fi declarat vinovat pe Muruianu. Prin urmare, ne vom opune acestei decizii, o vom contesta probabil al CC, dar poate şi la Procuratură. Dar s-a făcut din ce cauză ? Ca o acţiune de presiune, ca un exemplu – dacă nu veţi face aşa cum vrem noi, veţi avea aceiaşi soartă ca şi Muruianu. Sigur că este o decizie pur politică. Sigur că s-a făcut ca un act de înfricoşare, un act de presiune asupra sistemului judecătoresc, date fiind ultimele decizii legate de alegeri cu care nu sunt de acord cei de la guvernare”.

Aluzie la decizia de ieri a instanţei conduse de Muruianu, prin care a fost acceptată cererea opoziţiei comuniste ca dosarul împotriva realegerii primarului liberal Dorin Chirtoacă să fie examinat de Curtea de Apel de la Bălţi, şi nu conform competenţei de cea de la Chişinău.

Nu este pentru prima oară cînd comuniştii se ridică în apărarea lui Muruianu – şeful CSJ văzut de către actuala guvernare drept o piedică în calea reformării justiţiei, dar lăudat mereu de opoziţia comunistă, ca fiind unul dintre cei mai buni judecători ai Republicii Moldova. Muruianu a fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie din 2007, iar o încercare anterioară a parlamentului de a-l demite a fost zădărnicită de instanţele judecătoreşti la care Muruianu a apelat ca să se apere. În ultimele luni, el era interimar în funcţia de preşedinte al CSJ, după ce îi expirase mandatul, iar CSM nu reuşise să numească un alt judecător în această funcţie.

Nicolae Negru
L-am întrebat pe editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău ce crede despre această demitere, într-un moment cînd decizia Parlamentului şi a CSM poate părea oarecum inutilă:

„Este consecinţa comportamentului domnului Muruianu. Decia de strămutare a dosarului la Bălţi s-a făcut în mod foarte ciudat, evident că este o decizie politică, pentru că juridic este puţin explicabilă. Desigur că această decizie a aprins spiritele. Şi dacă a decis CSM să-l demită, înseamnă că există temeiuri politice. Dumnealui a avut anumite încălcări, s-a arătat influenţat de factorul politic, prin urmare nu mai poate fi nici interimar. De la el porneşte această decizie.”

Vom mai nota că ex-ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a salutat demiterea lui Muruianu, spunând ca de altfel şi speakerul Marian Lupu în parlament că de astăzi poate începe reforma justiţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG