Linkuri accesibilitate

SUA schimbă accentele la Bucureşti


Oficialii americani sunt deranjaţi de declaraţiile preşedintelui român care presupun implicit simpatia sa faţă de aliatul lui Hitler, fata de mareşalul Antonescu.


Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein a declarat ieri cu ocazia Zilei Naţionale americane că cel mai bun prieten al Statelor Unite în Romania este şeful Senatului, socialistul Mircea Geoană, o declaraţie pe care Sabina Fati o interpretează ca pe o modificare de accente după cele mai recente şi mai nepotrivite declaraţii pe teme istorice ale preşedintelui României, Traian Băsescu.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct



Ambasadorul american in Romania, Mark Gitenstein a facut citeva declaratii neasteptate care pun in offside puterea de la Bucuresti. Cea mai ofensatoare dintre ele ar putea fi socotita formula prin care si-a inceput discursul de Ziua Nationala a Statelor Unite. Dupa ce l-a salutat pe primul ministru Emil Boc, spunind ca „este un ferm sustinator al reformei in Romania”, i-a urat bun venit presedintelui Senatului, socialistul Mircea Geoana pe care l-a numit „cel mai bun prieten pe care Statele Unite ale Americii il au in Romania”.

Mircea Geoana, fost candidat la presedintia Romaniei in 2009 si fost ambasador la Washington in perioada 1996-2000, a devenit politicianul favorit al americanilor, dupa gafele facute in ultimele doua saptamini de presedintele roman Traian Basescu. Seful statului roman a refuzat de altfel al doilea an consecutiv invitatia ambasadei americane la Bucuresti de a participa la Ziua Nationala a Statelor Unite, dupa ce in 2009, an electoral, nu a ratat petrecerea de 4 iulie.

Este pentru prima data de la venirea ambasadorului Gitenstein in 2008, cind diplomatul american isi exprima fatis sustinerea fata de un om politic. De asemenea, dupa ce a vorbit doi ani la rind favorabil despre reformele initiate de Traian Basescu, aproape brusc, Mark Gitenstein ii sufla vint in pinze lui Mircea Geoana.

Oficialii americani sint deranjati de ideile presedintelui roman care a spus de mai multe ori ca si el ar fi ordonat pe 22 iunie 1941 Armatei Romane, cum a facut-o si maresalul Ion Antonescu, „ostasi treceti Prutul”. Aceasta declaratie presupune implicit simpatia lui Traian Basescu fata de aliatul lui Hitler, fata de maresalul Antonescu, cel care este principalul responsabil al genocidului impotriva evreilor si romilor.

„In perioada 1940-1944, statul roman a fost responsabil pentru moartea a cel putin 280 de mii de evrei romani si ucrainieni” si de soarta celor „25 de mii de persoane de etnie roma care au fost deportate in Transnistria, unde 11 mii au pierit”. Aceste date fac parte dintr-un comunicat de presa pe care Ambasada Statelor Unite l-a facut public dupa nefericitele declaratii facute de Traian Basescu. Comunicatul citeaza din discursul fostului presedinte american Harry Truman la decorarea fostului Rege al Romaniei, Mihai I, cu Legiunea de onoare.

Ambsadorul Statelor Unite in Romania a vorbit fara ocolisuri despre o alta problema: coruptia la nivel inalt. „Daca investitorii americani cred ca pot sa facă afaceri aici doar daca mituiesc oficialitătile, nu vor veni”. Diplomatul american a vorbit, de data aceasta intr-un interviu, despre faptul ca mai multor firme americane oficialii romani le-au cerut mita.

Asadar, partenerii americani nu mai privesc cu aceeasi bunavointa puterea din Romania, desi la prima vedere nu s-a intimplat nimic.
XS
SM
MD
LG