Linkuri accesibilitate

Opinii și speranțe pe marginea demiterii lui Ion Muruianu (Adevărul)


Deportați în Siberia (Timpul).


Constantin Tănase scrie în Timpul că ruşii acţionează deschis în Republica Moldova. Televiziunile lor, presa în general, zeci de site-uri, organizaţii nonguvernamentale, persoane fizice concrete poartă zilnic un război informaţional deschis împotriva R. Moldova şi a României. Iar alegerile din 5 iunie 2011 ne-au pus în faţa unor realităţi pe care nu mai putem să le neglijăm: după ce, ani la rând, am declarat că R. Moldova este al doilea stat românesc, iată că vedem altceva, şi anume - R. Moldova e pe cale de a deveni un al doilea stat rusesc.

Sorina Ștefârță își aduce aminte de Țaca Liuba și scrie despre ea la rubrica „Bună dimineața” cu ocazia împlinirii a 62 de ani de când au fost deportaţi peste 35.000 de basarabeni în Siberia. Țaca Liuba a fost o deportată. A fost deportată pentru că era prea mică ca să se poată ascunde prin păduri așa cum au făcut frații ei mai mari. Autoarea scrie că politicienii nu au timp să-și amintească de dânsa, dar noi, ceilalți, nu mai avem timp să vorbim, poate ultima dată, cu Țaca Liuba. În Timpul mai puteți citi și povestea unei foste deportate din Cahul.

Cotidianul Adevărul a colectat mai multe opinii referitoare la demiterea lui Ion Muruianu. Spre exemplu, Alexandru Tănase, judecător la Curtea Constituțională, consideră că demisia lui Muruianu ar putea însemna startul pentru reforma Justiţiei, promisă de autorităţi. Avocatul Vitalie Nagacevschi crede însă că nu este suficient să fie schimbaţi oamenii. „Ar trebui să urmeze modificarea cadrului legislativ pentru ca nou veniţii să nu se transforme în «muruieni»“. Pe de altă parte, ex-ministrul Justiţiei Vitalie Pârlog spune că motivul din care Muruianu a fost dat afară este „ridicol“, deoarece nu el a decis transferarea sesizării PCRM la Bălţi.

Adevărul mai titrează că „Giganții de stat varsă la buget dividende de râs”. Reporterii Adevărului au descoperit că Calea Ferată a Moldovei, bunăoară, va plăti doar 145 de lei. Alte zece întreprinderi unde Guvernul este acţionar majoritar vor achita sub o mie de lei.
XS
SM
MD
LG