Linkuri accesibilitate

Plîngeri și tatonări comuniste la ușa europeană


Președintele Cosiliului UE, Herman Van Rompuy cu președintele interimar Marian Lupu în martie la Bruxelles

Grigori Petrenco: „actuala guvernare duce o politică externă unilaterală, în detrimentul relațiilor noastre cu țările din est”.Astăzi la Chişinău soseşte Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. Anterior, ministrul de externe, Iurie Leancă declara pentru postul nostru de radio că această vizita ar fi una „istorică”. Dar cum o vede Partidul Comuniştilor? Este întrebarea pe care am adresat-o în ajun deputatului comunist, Grigore Petrenco:

Interviul matinal la Europa Liberă: cu Grigore Petrenco
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:27 0:00
Link directGrigore Petrenco: „Este programată o întrevedere
Grigore Petrenco în studioul Europei Libere

separată a delegației, în frunte cu Președintele Consiliului Uniunii Europene cu Președintele PCRM, domnul Voronin. Va avea loc la ora 17, sigur că vom discuta mai multe chestiuni, sper.”Europa Liberă: Ce ar avea Partidul Comuniștilor de spus domnului Van Rompuy?

Grigore Petrenco:
„Eu cred că e foarte bine că are loc această vizită și foarte bine e că el se întâlnește și cu reprezentanții opoziției. Eu cred că vom putea da careva comentarii mai desfășurate după această întrevedere. Eu cred ca domnul Președinte al Consiliului UE este destul de informat despre situația din Republica Moldova și îmi pare bine că vizita lui are loc anume în această perioadă.

Această Alianță pentru Integrare Europeană care astăzi se află la guvernare discreditează însăși procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Vă dați seama, liderii Alianței care se numesc între ei „bandiți”, „oligarhi”, astăzi încearcă să ne convingă că ei sunt promotorii ideilor europene și anume cu aceste forțe politice de care sunt conduse aceste persoane noi putem adera la UE sau cel puțin să ne apropiem de această Uniune.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, domnule Petrenco, sunt experți care spun că această vizită ar fi un semn de susținere pentru actuala guvernare?

Grigore Petrenco:
„Știți, eu n-aș aprecia toate vizitele oficialilor europeni în calitate de susținere politică. Noi am văzut, într-adevăr, diferiți oficiali europeni au făcut uneori declarații foarte ciudate, de susținere a actualei guvernări. Eu mă refer la declarațiile că Republica Moldova este o istorie de succes. Ce fel de reforme a implimentat actuala guvernare ca să fie apreciată ca o istorie de succes? Cetățenii Moldovei simt în fiecare zi că situația se înrăutățește în domeniul economic și în domeniul social. În aceste condiții apar unele declarații foarte stranii despre o poveste de succes și așa mai departe. Eu cred că cei care fac asemenea declarații pur si simplu sunt dezinformați.”

Europa Liberă: Cum vede PCRM că ar trebui Republica Moldova să abordeze relația cu Uniunea Europeană?

Grigore Petrenco:
„În 2002 Partidul Comuniștilor, fiind la guvernare, a declarat deschis că una din prioritățile de bază în politica noastră externă a Republicii Moldova este integrarea europeană. Noi am rămas pe aceleași poziții, acest proces trebuie continuat și avem șanse foarte bune, dacă există o guvernare responsabilă, ca acest proces să meargă mult mai rapid. Dar nici într-un caz noi nu trebuie să contrapunem vestul cu estul, nu trebuie să fim prieteni cu cineva împotriva cuiva. Respectiv, trebuie să dezvoltăm acele relații care există și în cadrul CSI, trebuie să dezvoltăm parteneriatul nostru strategic cu Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dar acum putem spune că Republica Moldova și-a găsit locul pe plan regional?

Grigore Petrenco:
„Nu cred. Eu cred că actuala guvernare duce o politică externă unilaterală, în detrimentul relațiilor noastre cu țările din est. În vest nu a câștigat multe dividende, dar în fiecare zi pierde și își înrăutățește relațiile cu partenerii noștri din est. Întotdeauna acest spațiu a fost un spațiu unde se intersectau diferite culturi. Noi avem foarte multe avantaje, în comparație cu alte state.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, aici întotdeauna au fost și multe interese, domnule Petrenco, și aici mă refer la regiunea transnistreană. Cum vede PCRM rezolvarea conflictului acum?

Grigore Petrenco:
„Iarăși, în acest caz pozițiile noastre nu s-au schimbat. Trebuie găsită o soluție pentru această problemă. Trebuie elaborat un statut special pentru această regiune în cadrul Republicii Moldova, cu respectarea câtorva principii: primul, principiul integrității teritoriale, a suvernității.

Variante sunt diferite, este foarte important ca să fie relansate totuși aceste negocieri în formatul 5+2, este foarte important să fie o voință politică, să nu fie niște declarații dure, niște mișcări care nu contribuie la rezolvarea acestei probleme. Sigur că este nevoie și de o voință, inclusiv și a marilor puteri, care joacă un rol foarte important în rezolvarea acestei probleme, ca să fie găsită o soluție în cadrul acestui format 5+2 care există.”

Europa Liberă: Dar de ce nu s-a reușit pe timpul guvernării comuniste, domnule Petrenco?

Grigore Petrenco:
„Vreau să vă spun că noi am avut diferite etape în perioada de acei opt ani cand am fost la guvernare. În ultimul timp am propus foarte multe inițiative și măsuri de încredere pe mai multe dimensiuni, am propus inițiative de dimilitarizare, de restabilire a infrastructurii, inițiative în domeniul social-umanitar.”

Europa Liberă: Deci au rămas doar inițiative, să înțeleg?

Grigore Petrenco:
„Nu doar inițiative, sunt și lucruri care se realizează. Dar, din pacate, foarte multe măsuri care au fost propuse nu au fost acceptate de partea transnistreană.”

Europa Liberă: Republica Moldova iată de mai bine de doi ani se află într-o criză politică. Cum credeți că aceasta afectează relația Moldovei cu UE?

Grigore Petrenco:
„Eu cred că această criză politică nu poate afecta relațiile noastre cu UE. De ce? Deoarece este criză politică internă și în Parlament există o majoritate parlamentară. Există guvernare în Republica Moldova care poate să ia decizii, care poate să adopte legi, care poate să adopte hotărâri la nivel de guvern. Respectiv, eu nu văd careva obstacole pentru actuala guvernare să meargă pe calea integrării europene, așa cum ei declară.

Dar ceea ce vedem în realitate este că această alianță nu poate soluționa chestiuni elementare, nu pot găsi limbaj comun între ei, în cadrul Alianței. Ei dacă au creat o majoritate parlamentară, compusă din trei componente, trebuie să-și asume toată responsabilitatea pentru situația din republică, inclusiv și pentru procesul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Dar opoziția nu are rolul să stea de veghe și să vadă ce face partidul de guvernământ?

Grigore Petrenco:
„Noi participăm la toate ședințele tuturor organelor de lucru ale Parlamentului. Noi participăm la ședințele comisiilor parlamentare, personal fac parte din Comisia pentru Politică Externă și Integrare Europeană. Avem inițiative legislative, care, din pacate, nici una nu se include macar în ordinea de zi a ședințelor în plen. Atunci apare întrebarea de ce să participăm la aceste ședințe plenare dacă inițiativele noastre nici nu se discută? Rolul opoziției la ședințele în plen ale Parlamentului astfel se reduce la prezență și la asigurarea cvorumului.”

Europa Liberă: În presă se vehiculează despre o posibilă coaliție PLDM-PCRM. Dumneavoastră cum vedeți aceasta, ar fi posibilă o coaliție între aceste două partide?

Grigore Petrenco:
„Actualmente eu nu cred în Alianța pentru Integrare Europeană, eu nu cred că această guvernare este capabilă să rezolve careva probleme, atâta timp cât, elementar, nu pot găsi limbaj comun între ei. Sigur că poate fi găsită o soluție pentru depășirea acestei crize politice pe care o avem în Republica Moldova deja de doi ani, în primul rând noi trebuie să alegem Președintele statului.

Eu cred că Republica Moldova nu trebuie să fie ostaticul unei singure candidaturi, eu vorbesc de Marian Lupu. Partidul nostru demult propune să fie lansate procedurile de alegere a șefului statului. Trebuie să fie discuții între forțe politice responsabile, care, pana la urmă, trebuie să ducă la identificarea acestei persoane și alegerea unui președinte.

Sunt diferite opțiuni, noi am declarat că una din opțiuni ar fi identificarea unei asemenea persoane și votarea în plen cu voturile fracțiunii noastre și reprezentanții fracțiunii PLDM. Împreuna avem numărul necesar de mandate pentru alegerea șefului statului. Această opțiune este cunoscută și deocamdată n-am primit un răspuns concret la acestă propunere.”

Europa Liberă: Dar sunteți gata de o coaliție ad-hoc, așa, doar pentru alegerea șefului statului?

Grigore Petrenco:
„Eu cred ca e prematur să vorbim despre careva noi alianțe, noi coaliții, dar noi întotdeauna am fost deschiși pentru dialog și de a depăși această criză politică pentru a alege șeful statului, care ar fi susținut de majoritatea absolută din deputați.”

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG