Linkuri accesibilitate

Statele Unite își înăspresc criticile la adresa Siriei


Sute de demonstranți pe străzile orașului Hama, în Siria

După cele întîmplate este puțin probabil ca Assad să-și mai poată recîștiga legitimitatea și influența.Observatorii politici remarca inasprirea retoricii americane, pe masura ce regimul presedintelui Siriei, Bashar al-Assad pare sa piarda teren, in fata manifestatiilor populare. Cind regimul a incercuit fortele insurgente la Hama, in cursul zilei de ieri, Departamentul de Stat a comunicat ingrijorarea Statelor Unite cu privire la continuarea si raspindirea violentelor, care duc Siria intr-o directie gresita.

Statele Unite cer Damascului sa inceteze imediat campania de arestari si intimidari, indreptata impotriva opozitiei si sa se angajeze in dialog politic, asa cum presedintele Assad a promis. Remarcind ca saptamina trecuta situatia din Hama a demonstrat ca libera expresie politica este posibila in Siria, purtatorul de cuvint a adaugat insa ca noile evolutii sint de rau augur. Hama este un simbol al rezistentei impotriva regimului Assad, fiind regiunea in care in 1982, tatal actualului presedinte, a ucis circa 10 mii de locuitori, reprimand violent protestele de la vremea respectiva.

Reactia Departamentului de Stat se bazeaza acum pe concluzia unui numar de tari influente ca un regim care parea inexpugnabil cu putin timp in urma, se clatina in prezent. Circa 1,500 de persoane si-au pierdut viata in Siria de la debutul protestelor. Citeva indicii fac observatorii sa creada ca regimul Assad e in pericol. El a fost abandonat de aliati cum sint Turcia si tari din regiunea Golfului Persic. Dar chiar mai important decit acest fapt este ca protestele interne continua si cresc in amploare, in ciuda represiunii.

O oficialitate europeana a spus ca situatia nu va mai fi niciodata ce a fost pentru presedintele Assad, adaugind ca opinia generala este ca acesta scapa situatia de sub control. Statele Unite nu au cerut pina acum presedintelui Assad sa renunte la putere. Asta se explica si prin faptul ca Washingtonul este ingrijorat ca Siria fara Assad ar putea fi o problema chiar mai mare decit pina acum pentru Israel si securitatea regionala. Dar pe de alta parte, experti din capitala americana remarca o schimbare de optica, determinata de faptul ca actiunile regimului sirian contribuie la propria sa prabusire. O sursa americana arata ca dupa cele intimplate este putin probabil ca Assad sa-si mai poata recistiga legitimitatea si influenta.
XS
SM
MD
LG