Linkuri accesibilitate

6.07 - Chișinău: Desființarea Comisiei de control a activității SIS


Opoziția consideră că au fost încălcate recomandările Consiliului Europei.



6 iulie 2001

Ora Moldovei.

Desființarea Comisiei de control a activității SIS.

În cadrul şedinţei de astăzi Legislativul a luat o decizie, care pare să contravină spiritului recentei vizite la Strasbourg al preşedintelui Vladimir Voronin. Este vorba de desfiinţarea Comisiei speciale de control a activităţii Serviciului de Informaţii şi securitate, o comisie a cărei înfiinţare fusese cerută de însuşi Consiliul Europei, care nu doreşte ca serviciile secrete din ţările membre în organizaţie să-şi depăşească cumva atribuţiile. De altfel, controlul parlamentar asupra serviciilor secrete este un principiu de bază în orice democraţie. Alexandru Eftodi are amănunte.

Majoritatea comunistă din Legislativ, susţinută de deputaţii Alianţei „Braghiş”, a desfiinţat astăzi Comisia parlamentară specială de supraveghere a Serviciului de informaţie şi securitate. Comuniştii au calificat drept nejustificată existenţa comisiei speciale şi au spus că ea dublează activitatea Comisiei permanente pentru securitatea naţională. Această opinie a fost însă contrazisă de opoziţie, care consideră că au fost încălcate recomandările Consiliului Europei.

După votul de astăzi al comuniştilor, controlul asupra Serviciului de informaţie şi securitate nu va mai putea fi efectuat de toate formaţiunile politice prezente în Parlament. Deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov a atenţionat majoritatea parlamentară comunistă că votul de astăzi va tensiona relaţiile Republicii Moldova cu forumul european. Iată o secvenţă din dialogul lui Vlad Cubreacov cu preşedintele Comisiei pentru securitatea naţională a Legislativului, comunistul Iurie Stoicov.

Vlad Cubreacov: „În se măsură Dumneavoastră aţi ţinut cont de aceste recomandări? Şi dacă consideraţi că după o eventuală adoptare a acestei modificări, adică a suprimării comisiei deja existente în Parlamentul nostru, nu se va provoca un, nu vreau să spun scandal, în relaţiile noastre cu Consiliul Europei? Şi dacă Dumneavoastră sunteţi conştient de acest fapt şi vă asumaţi consecinţele unui asemenea gest?”

Iurie Stoicov: „Domnule Cubreacov, scandalul nu trebuie să fie, fiindcă sunt ţări unde nu sunt comisii pentru securitatea naţională a ţării. Iată acolo se fac încă adăugător comisii speciale pentru controlul securităţii.”

În şedinţa de astăzi a Parlamentului deputaţii comunişti au respins examinarea unui proiect de lege privind majorarea pensiilor, pe motiv că veniturile în Fondul social sunt foarte mici. Fostul preşedinte al Uniunii veteranilor, Dumitru Zidu, deputat pe listele Alianţei „Braghiş”, le-a reproşat comuniştilor că nu-şi respectă promisiunile electorale.

Dumitru Zidu: „Au trecut deja trei luni de zile şi noi am uitat ce le-am vorbit alegătorilor. Partidul Comuniştilor a declarat că venim la putere – pensiile le vom dubla. Ridicaţi ceea ce este scris. Situaţia care este cu bătrânii cred că o cunoaşteţi foarte bine şi vrem noi sau nu vrem, totuna trebuie să ne întoarcem la ea înapoi. Nu putem să spunem, să declarăm azi bătrânului, că oameni buni, noi nu putem face nimic. S-a schimbat situaţia politică, am stopat tot şi am spus că oameni buni, au venit cei, care trebuie să ne ajute. Credem. Şi oamenii aşteaptă. Aşteaptă bătrânii din zi în zi. Dar întâlnirea care am avut-o cu Guvernul actual nu ne-a adus la nimic, decât să spunem aşa, în ruseşte se spune aşa: „rebeata, davaite budem jiti drujno. Deneg netu, no davaite drujno budem jiti”.

După ce au refuzat să discute despre posibilitatea de a majora pensiile, deputaţii comunişti au extins, în schimb, numărul membrilor de Guvern, care beneficiază de garanţii sociale speciale în cazul demisionării lor. Legea care prevede aceste garanţii a fost adoptată de Parlamentul precedent, prin votul fracţiunii comuniste şi a blocului condus de Dumitru Diacov, şi a intrat în vigoare în decembrie 1999. Ea prevede că membrii Guvernului demişi după acea dată beneficiază de îndemnizaţii şi pensii speciale de mii de lei. În urma amendamentului operat astăzi, de aceste privilegii vor beneficia toţi membrii Executivului demişi după 17 ianuarie 1997, adică începând cu Guvernul Ciubuc-1.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG