Linkuri accesibilitate

Scandal la Tbilisi: patru fotoreporteri georgieni acuzați de spionaj


Ziariști georgieni au protestat în fața Ministerului de interne la Tbilisi
Ziariști georgieni au protestat în fața Ministerului de interne la Tbilisi

Tbilisi: „Georgia a retezat 90% din canalele pe care le aveau serviciile ruse de informaţii”.



Fotograful personal al preşedintelui Georgiei Mihail Saakashvili este printre cei patru fotoreporteri arestaţi noaptea trecută la Tbilisi. Impreună cu el au fost arestaţi şi soţia acestuia, şi ea fotografă, şi Zurab Kurtsikidze de la Agenţia Europeană Press Foto şi fotograful Ministerului georgian de externe, Georgi Abdaladze.

Un al cincilea fotograf, angajat al agenţiei Associated Press a fost eliberat la căteva ore după ce a fost arestat fără a i se aduce oficial nici o invinuire.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de interne cei patru ar fi oferit informaţii unor servicii de informaţii, dintr-o ţară străină. Ţara pentru care cei patru ar fi spionat nu este menţionată, dar aceasta sintagma de obicei în astfel de cazuri în Georgia, se înțelege că ar fi vorba despre Rusia.

Avocatul fotografului Ministerului de externe a declarat postului de televiziune Rustavi 2 că atît clientul său cît şi ceilalţi arestaţi s-au declarat nevinovaţi. Soţia acestuia a povestit jurnalistilor de la Tbilisi cum s-a petrecut arestarea:

„A sunat cineva la uşă, puţin după ora 2 dimineaţa. Gia s-a dus să deschidă ca de obicei şi abia atunci am văzut o mulţime de tineri în civil care au intrat în apartament. Noi, familia, am fost rugaţi să ieşim din cameră şi l-au oprit numai pe Gia. O persoana a venit cu noi în camera cealaltă şi aşa că nu am putut să dam nici un telefon. A stat tot timpul cu noi. Si apoi, cînd am fost chemaţi înapoi în cealaltă cameră l-am văzut pe Gia cu cătuşe la mîini.”

Ieri, un tribunal din Batumi a condamnat un cetăţean rus şi opt georgieni de spionaj în favoarea Rusiei. Cei nouă au primit condamnări cu închisoare între 11 şi 14 ani.
Ministrul georgian de interne Vano Merabişvili a declarat ieri postului rusesc de radio Echo Moskvî că agenţia ţării sale i-a capturat pe majoritatea spionilor ruşi din ţară, dar ar mai fi rămas cîţiva. „Georgia a retezat 90 % din canalele pe care le aveau serviciile ruse de informaţii”, a declarat ministrul georgian de interne.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de externe, Aleksandr Lukaşevici a spus, citat de agenţia Associated Press, că arestările de noaptea trecută „ar arăta gradul de democraţie din Georgia” şi că pentru Rusia nu este o surpriză „modul în care autorităţile georgiene pun etichete de spion oamenilor arestaţi”.

Arestările de noaptea trecută fac parte dintr-o campanie dusa de Ministerul de interne ca urmare a războiului ruso-georgian din august 2008. Rusia a acuzat în permanenţă, după 2008, regimul de la Tbilisi drept „isteric anti-rus”.

Organizaţiile pentru independenţa presei au criticat în ultimul timp regimul preşedintelui Mikail Saakasvili pentru că ar manipula mediile de informaţii şi ar încerca să limiteze libertatea de expresie. In clasamentul organizaţiei Reporteri fără Frontiere, de exemplu, Georgia este pusa pe pozitia 100 din 178 de ţări analizate.

Citeva zeci de jurnalisti s-au adunat astazi la locul în care sunt reţinuţi cei patru fotografi, iar unii dintre ei afişau fotografii în care preşedintele Saakaşvili era asemanat cu liderul autoritar de la Minsk.
XS
SM
MD
LG