Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Mizeria și decandența unui ziar londonez


Un ziar cu trei milioane tiraj dispare...
Cel mai bine vîndut ziar britanic, tabloidul „News of the World”, îşi va înceta activitatea, după scandalul în care s-a dovedit că jurnalistii ziarului au folosit informaţii furate din telefoane mobile. Traian Ungureanu îşi opreşte atenţia asupra acestui fapt în jurnalul său de corespondent:

Jurnal de corespondent: cu Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct


News Of The World e un ziar gros care apare duminica la Londra și spune tot: cine se vede cu cine, ce costum de baie a purtat cutare pe plajă, ce crede X despre amanta lui Z și alte asemenea bunătăți. Asta aduce popularitate. Ziarul vinde în jur de 3 milioane și jumătate de exemplare.
Acum, s-a aflat din ce se hrăneau o mare parte a știrilor de senzație publicate în ziar.

Redacția a folosit în ultimii 6 ani, detectivi care au spart telefoane. Ce înseamnă asta? Că toate mesajele vocale sau scrise au fost furate și puse la dispoziția ziarului. Cine a fost spionat în acest fel? La început, vedete ale muzicii și sportului. Apoi, oameni care trebuiau transformați în știri de senzație pentru că muriseră: copii uciși de dereglați mintal, oameni uciși în atentate teroriste, soldați uciși în războaiele din Afghanistan și Irak.

Ziarul a vîndut și viața și moartea personală iar publicul a cumpărat cu nesaț. Deoparte un ziar, dacă se mai poate vorbi de un ziar, de cealaltă parte cititorii, dacă se mai poate vorbi de citiori. Împreună, producătorii și consumatorii de mizerie, intimitate și onoare au intrat într-o orgie care mînjește ultima urmă de demnitate umană. Nu avem în față o problemă.

Avem în față o tragedie. Pentru că nu e vorba de un singur ziar ci de o presă care vînează în general amănuntele cele mai personale și de cititori care gustă în masă rufăria, rănile, gunoaiele, speranțele, nenorocirile, cu o singură condiție: să fie persoanle, cît mai personale.

Timpurile noastre au cucerit, la început libertatea presei și a persoanei. Timpurile noastre se încheie îngropîndu-și cuceririle în gunoi.
XS
SM
MD
LG