Linkuri accesibilitate

Jurnalism şi spionaj la Tbilisi


Protestul jurnaliştilor din faţa MAI din Tbilisi

Arestarea celor patru fotoreporteri pentru spionaj la Tbilisi a solidarizat presa georgiană.


Autorităţile georgiene au apărat viguros astăzi arestarea de joi a fotografului personal al preşedintelui Mihail Saakaşvili şi altor trei fotoreporteri acuzaţi de spionaj în favoarea unei ţări străine.

O purtătoare de cuvânt a preşedintelui georgian a spus că cei patru făceau parte dintr-o „reţea de spionaj” care se „infiltrase serios în instituţiile” de la Tbilisi.


Jurnalism şi spionaj la Tbilisi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link directActiviştii pentru drepturile jurnaliştilor din Georgia şi-au exprimat îngrijorarea, invocând încălcarea libertăţii presei, dar purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Manana Manjgaladze a spus că arestarea fotoreporterilor nu are nimic în comun cu activitatea lor jurnalistică.

Suspecţii sunt Zurab Kurtsikidze, fotograful agenţiei European Pressphoto, Giorgi Abdaladze, fotograf liber-profesionist angajat ocazional de ministerul georgian de externe şi Irakli Gedenidze, fotograful personal al preşedintelui georgian, arestat împreună cu soţia lui Natia Gedenidze, şi ea fotograf.

Un al cincilea suspect, fotograful agenţiei AP Shakh Aivazov a fost reţinut şi el, dar – eliberat la scurtă vreme fără să fie pus sub acuzare.

Cei rămaşi în arest pot fi acuzaţi de transmiterea unor secrete către ţări străine, în detrimentul Georgiei. Autorităţile nu au spus până acum care ar fi ţările străine pentru care ar fi lucrat cei patru.

Ramaz Chinchaladze, avocatul fotografului ministerului de externe a dat citirii astăzi în public unei pledoarii a lui Giorgi Abdaladze, care spune că nu şi-a trădat vreodată patria prin activitatea sa, că nu se consideră vinovat şi că toată afacerea ar fi o „nebunie”.

Centrul pentru Drepturile Omului, o organizaţie neguvernamentală de la Tbilisi, a spus astăzi că arestările sunt un atac asupra libertăţii presei şi a cerut eliberarea fotografilor.

Câteva zeci de jurnalişti au protestat joi seara lângă centrul de detenţie al poliţiei, unii purtând placate care îl asemuiau pe preşedintele georgian Saakaşvili cu cel belarus, Alexandr Lukaşenka.

Agenţia Reuters comentează că aliaţii occidentali ai preşedintelui georgian se simt inconfortabil în legătură cu restricţiile împotriva presei din Georgia, concentrarea puterii la preşedinţie şi folosirea poliţiei pentru discreditarea oponenţilor politici.

Arestarea fotografilor a avut loc la o zi după o serie de condamnări pentru spionaj în Georgia, pronunţate de un tribunal din oraşul port Batumi. Nouă oameni inclusiv trei cetăţeni ruşi au fost condamnaţi miercuri la pedepse cu închisoarea între 11 şi 14 ani pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete ale Rusiei.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG